Bosna i Hercegovina     | 16.02.2022. 13:29 |

Epidemiološki parametri u ZDK-u u padu, ali situacija i dalje nepovoljna

FENA Saopćenje, Foto/ Krizni štab ZDK

ZENICA, 16. februara (FENA) - Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) i dalje je nepovoljna, iako su posljednje dvije sedmice značajno poboljšani svi epidemiološki parametri - zaključio je to na današnjoj sjednici Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK.

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koju je razmatrao Krizni štab, u prethodnoj sedmici potvrđeno je 1.021 novih slučajeva virusa korona. To je osjetan pad, u odnosu na 1.997 novooboljelih prije tri sedmice.

- Znatno manje su popunjeni i kapaciteti Kantonalne bolnice Zenica gdje trenutno leži 46 oboljelih, kao i Opće bolnice Tešanj gdje se liječi 16 pacijenata. Smanjen je i broj smrtnih ishoda. Prije dvije sedmice smo imali 45 smrtnih slučajeva, a prethodne sedmice taj broj je manji za 11 - rekao je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Adnan Jupić.

Naglasio je da bolji epidemiološki parametri ne smiju biti razlog za opuštanje i nepoštivanje mjera.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, Krizni štab ZDK je analizirao rad timova za vakcinaciju te zaključio da se eventualne poteškoće moraju prevazići da bi vakcine, kojih ima dovoljno, bile dostupne građanima u svakom trenutku.

Jupić je najavio da će Krizni štab naredne sedmice predložiti Vladi ZDK da produži trenutne epidemiološke mjere bazirane na mjerama Kriznog štaba Federacije BiH te se nada skorom popuštanju tih mjera.

- Naglo širenje virusa i veliki broj oboljelih, po meni, je naznaka znatno mirnijeg procesa i nadam se da je ovo svjetlo na kraju tunela - rekao je ministar Jupić, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Krizni štab predložio prolongiranje nastave, KBZ reducirala hladni operativni program

Krizni štab ZDK predložio Vladi posebne mjere za novogodišnje praznike

Krizni štab - Važne zdravstvene preporuke za penzionere uoči isplate penzija

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel