Svijet     | 09.02.2022. 09:46 |

Komunistička partije Francuske izlazi na predsjedničke izbore sa svojim kandidatom

FENA Internet, Foto/ Foto: Arhiva

PARIZ, 9. februara (FENA) - Predvođena najharizmatičnijim liderom u posljednjih nekoliko decenija, francuska Komunistička partija ima za cilj da se vrati svojim danima slave na predstojećim predsjedničkim izborima i ponovno pridobije birače koji su skrenuli udesno.

Kako bi ilustrirala svoj novopronađeni optimizam, Komunistička partija Francuske (PCF) odabrala je najoptimalniji slogan u dosadašnjoj kampanji: "Sretni dani za Francusku" - referenca na manifest francuskog otpora tokom Drugog svjetskog rata, iz kojeg je Komunistička partija Francuske izašla kao najveća francuska stranka.

Šef PCF-a Fabien Roussel, 52, prvi je kandidat komunista u predsjedničkoj kampanji u posljednjih 15 godina, a stranka je odlučila podržati tvrdolijevog vatrenog Jean-Luc Melenchona na posljednja dva izbora umjesto da predloži svog kandidata.

Obećanje komunista o sreći stoji u oštroj suprotnosti sa propašću opterećenim proročanstvima antiimigracionog populiste Erica Zemoura, koji je monopolizirao veliki dio medijske pažnje u dosadašnjoj utrci.

Ankete pokazuju da je Roussel, koji je trenutno zastupnik u Parlamentu Francuske, ima jednocifrenu podršku kada je u pitanju javno mnijenje, što je daleko od vremena vrhunca komunista kada su imali preko 21 posto podrške na izborima 1969. godine, ali novi ton se jasno osjeti u francuskom društvu. 

- Naš program zaslužuje veću pažnju javnosti - rekao je Roussel za AFP u sjedištu stranke u Parizu.

Dodao je da se mora razgovarati o sreći i o tome kako je promjena moguća ,,nakon što su nam godinama govorile različite vlade da moramo uložiti više napora, da moramo stegnuti kaiš".

- Tokom pandemijske krize, spremnost države da mobilizira ogromne sume novca za spas ekonomije pokazala je da novca itekako ima - rekao je Roussel.

Ali umjesto da ,,taj novac ide multinacionalnim kompanijama, "želimo da se on koristi u službi ljudi, uglavnom u obliku povećanja plata za profesije s niskim primanjima, uključujući medicinske sestre i nastavnike."

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Francuska i Njemačka zajedno će proizvoditi tenkove

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Bećirović s francuskom delegacijom: Zahvalnost Francuskoj na podršci rezoluciji o Srebrenici

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel