Bosna i Hercegovina     | 26.01.2022. 15:47 |

Na temperaturama i do -15 stepeni rudari iz Banovića ispunjavaju plan proizvodnje

FENA Anisa Mahmutović, Foto: FOTO: RMU Banovići/FENA

BANOVIĆI, 26. januara (FENA) - Niske temperature zraka koje se bilježe u BiH, znatno su otežale proces proizvodnje i na površinskim kopovima i separaciji rudnika Banovići. Ipak, vrijedni rudari u drugoj i tećoj smjeni na temperaturama koje padaju i do -15 proizvedu dovoljne količine uglja za svoje kupce. 

Na separaciji veliki minusi najviše problema stvaraju u istovaru uglja, koji mrzne u vagonima i usporava sam proces separisanja. Uz stalni rad na terenu, po tom pitanju, već je poduzeto i niz mjera koje za cilj imaju održati proces proizvodnje, odnosno obezbijediti maksimalno moguću proizvodnju.

- Našim rudarima na ovim temperaturama se lijepe ruke za željezo, tako da je u određenoj mjeri istovar uglja usporen, ali uspijevamo proizvesti dovoljne količine i omogućiti nesmetan rad kompanijama koje snadbijevamo ugljem - izjavio je pomoćnik izvršnog direktora za tehnička pitanja u RMU Banovići Amir Brigić. 

Naglasio je da nije usporen kontinuiran proces proizvodnje, te da pored željezničkog transporta, imaju i transport kamionima. 

- Smatram da ćemo proizvodnju separisanog uglja u narednom periodu povećati jer nam ide i porast temperature u narednom periodu, a i naši planovi su da unaprijedimo proizvodnju - izjavio je Brigić.

Bez obzira na zaleđene puteve kojima prolaze i otežan rad bagera i kamiona zbog mržnjenja zraka, ulja i goriva, iz uprave RMU Banovići ističu da posvećenost rudara i njihov rad omogućavaju izmirenje svih potreba njihovih kupaca.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Odobrena uplata više od 14,2 milijuna KM za uvezivanje staža za 386 rudara

Na Dan rudara potpisan novi kolektivni ugovor u oblasti rudarstva u FBiH

Globalna potrošnja uglja dosegla rekord u 2023.

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu