Bosna i Hercegovina     | 25.01.2022. 15:38 |

Profesionalna i depolitizirana javna služba ključna je za efikasnu javnu upravu

FENA Saopćenje, Foto/ Saopćenja 25012022

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Projekt pod nazivom “Jačanje upravljanja ljudskim resursima u BiH” okončan je konferencijom na kojoj je zaključeno da je profesionalna i depolitizovana javna služba ključna je za efikasnu javnu upravu.

Unaprijeđeni zakonodavni okvir i prakse upravljanja ljudskim resursima na svim nivoima uprave u BiH utemeljene na zaslugama, kako je naglašeno, osnovni su uvjeti za razvoj javne uprave koja efikasno i stručno obavlja javne funkcije te pruža kvalitetne usluge građanima.

Dvogodišnji projekat koji je finansirala Evropska unija je direktan odgovor na preporuke Evropske komisije date u godišnjim izvještajima o BiH koje se tiču reforme javne uprave u dijelu upravljanja ljudskim resursima, odnosno razvoja profesionalnog, depolitizovanog i na zaslugama zasnovanog sistema državne službe.

Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji EU u BiH Nicolas Bizel, kazao je kako je projekt dio šire podrške koju EU pruža BiH za proces reforme javne uprave, koja je jedan je od 14 ključnih prioriteta koje država mora ispuniti kako bi bila preporučena za otvaranje pregovora o pristupanju EU.

- Profesionalna i depolitizirana državna služba zasnovana na zaslugama ključna za osiguranje funkcionalnosti institucija i kvalitetnih usluga građanima BiH - naglasio je on.

Koordinator za reformu javne upravu Dragan Ćuzulan je istaknuo da efikasna i efektivna državna uprava koja će biti na raspolaganju svim građanima je jedan od glavnih ciljeva reforme javne uprave, a da bi se to postiglo, potrebni su nam profesionalci i sposobni ljudi.
 
- Upravo ovaj projekt je pružio upravama na svim nivoima da unaprijede alate za izbor najboljih, ali i da se unaprijede postojeći ljudski kapaciteti, koji će sutra biti predvodnici BiH na njenom evropskom putu - istakao je Ćuzulan.

Voditeljica projektnog tima Dubravka Prelec je navela da su aktivnosti projekta u protekle dvije godine bile usmjerene na jačanje upravljanja ljudskim resursima, u skladu sa dobrom praksom i trendovima u EU, koje je zasnovano na principima profesionalizma, zasluga i efikasnosti.

- Sa predstavnicima korisničkih institucija, našim partnerima u provođenju projektnih aktivnosti, radili smo na unapređenju svih procesa upravljanja ljudskim resursima  na glavnim upravnim nivoima u BiH i jačanju kapaciteta glavnih institucija za upravljanje ljudskim resursima - naglasila je Prelec.

U okviru projekta objavljene su i dvije publikacije: “Priručnik za korištenje okvira kompetencija pri zapošljavanju i selekciji u državnoj službi BiH” i “Vodič za primjenu kompetencija u upravljanju ljudskim resursima u državnoj službi BiH” koje predstavljaju koristan alat za sve službenike u javnoj upravi koji su uključeni u procese upravljanja ljudskim resursima.

Projekt “Jačanje upravljanja ljudskim resursima u BiH” je u protekle dvije godine provodio aktivnosti s ciljem poboljšanja kapaciteta javne uprave za postizanje bolje i modernije administracije, sposobne da implementira zahtjeve procesa evropskih integracija u oblasti upravljanja ljudskim resursima.

Projekat je finansirala EU u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 1 milion eura, a projekt je provodio NIRAS SR, od 29. januara 2020. do 31. januara 2022. godine, saopćio je projektni tim.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije