Bosna i Hercegovina     | 25.01.2022. 11:53 |

Zbog zaštite državnih simbola Zvizdić uputio u proceduru prijedlog dopuna Krivičnog zakona BiH

FENA Aida Kovač, Foto: Arhiv

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, koji predviđa da će se „ko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju državu Bosnu i Hercegovinu, njenu zastavu, grb ili himnu, kazniti kaznom zatvora do jedne godine“. 

 

U obrazloženju predloženog zakona se navodi da je krivično djelo koje definira sankciju za povredu ugleda države propisano u krivičnom zakonodavstvu svih zemalja regiona i većine zemalja članica Evropske unije.

Dodaje se da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regionu koja nema u svom KZ-u propisano krivično djelo „Povreda ugleda države“. 

- S obzirom da je BiH postkonfliktno društvo, da je govor mržnje uvijek prisutan u javnom prostoru, te da javni dužnosnici ne snose nikakvu sankciju za konstantno vrijeđanje države u kojoj žive i vrijeđanje njenih simbola i institucija, smatram da je sada potrebnije više nego ikada da Krivični zakon BiH bude dopunjen inkriminacijom takvog postupanja - naveo je predlagač u obrazloženju. 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu