Bosna i Hercegovina     | 24.01.2022. 12:54 |

SDPBiH podržao aktivnosti organizacija civilnog društva i Principe za izmjene Ustava BiH

FENA Saopćenje, Foto/ VKBI

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Predstavnici organizacija civilnog društva Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća u BiH, Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnost i Foruma parlamentaraca BiH 1990 u Sarajevu razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji sa delegacijom Socijaldemokratske partije (SDP BiH) koju su predvodili predsjednik Nermin Nikšić i generalni sekretar Elvir Karabajić.

Članovi delegacija međusobno su se informisale o aktuelnoj društveno političkoj i ustavnoj krizi, kao i pregovorima koji se vode sa predstavnicima OHR-a, delegacije EU i drugih međunarodnih izaslanika o promjenama Ustava i Izbornog zakona u BiH.

- Predsjednik SDPBiH Nikšić jasno je izrazio podršku usaglašenim Principima za izmjene Ustava BiH, koje su usaglasile nevladine organizacije a putem web aplikacije www.izmjeneustava.com podržalo više od 62.000 građana Bosne i Hercegovine iz domovine i svijeta, kao i desetine drugih nevladinih organizacija (KBSA, Institut za genocid Kanada, Društvo za ugrožene narode, Centar za promociju civilnog društva, Jevrejsko kulturno društvo La Benevolencija, Udruga Hrvatski dom i dr.) - navodi se.

Kako naglašava u saopćenju za javnost VKBI, predsjednik Nikšić istakao je da će SDPBiH zvanično pozvati svoje članstvo, simpatizere kao i sve građane, koji to dosad nisu učinili, da podrže ponuđene Principe, putem web aplikacije.

- Usaglašeno je da ponuđeni Principi mogu biti polazna osnova za okupljanje političkih snaga kojima je prioritetna borba za državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi narodi i građani ostvarivati puna ljudska prava i slobode. SDPBiH ohrabrio je nevladine organizacije da nastave razgovore i sa drugim političkim organizacijama, prije svih one koje imaju zastupnike u Parlamentarnoj Skupštini BiH, a koje se jasno suprostavljaju i ne prihvataju etno-nacionalnu podjelu u BiH - ističe se. 

Tokom susreta posebna pažnja posvećena je i rješavanju pitanja državne imovine BiH, gdje je jasno usaglašeno da je osnov za sve razgovore provođenje pravosnažne presude Ustavnog suda BiH kojom je jasno presuđeno da je država BiH vlasnik državne imovine te da se o pitanju vlasništva ne može pregovarati a da se kroz proceduru i odlučivanje u PSBiH treba definirati obim i način upravljanja i korištenja državnom imovinom od nižih nivoa vlasti.

- Veliki je potencijal kojim država raspolaže, a može se staviti u funkciju razvoja entiteta, kantona, gradova i općina - naglašeno je. 

- SDPBiH zahvalan je za angažman organizacija civilnog društva, ističući neophodnost saradnje u ovom važnom periodu za BiH i istakao da SDPBiH ostaje otvoren za daljnju saradnju i susrete. Predstavnici NGO izrazili su zahvalnost za dolazak predsjedniku SDPBiH i njegovim saradnicima, otvoreni razgovor i opredijeljenost da se domaćim i međunarodnim zvaničnicima pošalje jasna poruka da je Bosni i Hercegovini mjesto u evroatlanskim integracijama te da BiH ima pravo biti uređena kao i sve demokratske države u Evropi - saopćio je VKBI. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana