Bosna i Hercegovina     | 24.01.2022. 10:22 |

Skupština i Vlada KS: Nesagledive ekonomske posljedice zbog ukidanja pondera 2

FENA Alma Zukanović,

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Rukovodstva Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo upozorili su javnost i zastupnike u Parlamentu Federacije BiH, koji će danas na sjednici razmatrati izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, da će ukidanjem pondera 2 prouzrokovati nesagledive ekonomske posljedice ne samo na budžet KS već i ekonomsku stabilnost cijele Federacije BiH.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić kazao je danas na pres-konferenciji da ekonomski stručnjaci mjesecima u javnom prostiru i Analizi Ekonomskog instituta, koja je objavljena prije nekoliko dana, ukazuju na potrebu donošenja novog zakona o pripadnostima javnih prihoda uz pravednije kriterije, solidarnost, socijalnu pravdu, uravnoteženi razvoj, uz principe transparentnosti i odgovornosti.

- Postojeći sistem zahtijeva temeljitu strukturnu izmjenu, a ne samo korektivne zahvate u koje su se upustili pojedini zastupnici u Parlamentu FBiH – istakao je.

Okerić je naglasio da ukidanje pondera 2 u KS znači oduzimanje oko 90 miliona KS u prvoj godini, te po 20 miliona KM u naredne dvije godine. Ističe da bi umanjenje iznosilo oko 230 miliona KM.

- Ovakvo političko kažnjavanje u Parlamentu BiH bez ikakve analize i fiskalne procjene ozbiljno će se reflektovati na sve korisnike budžeta KS, zatim zakonom propisana izdvajanja za socijalno ugrožene kategorije, boračke populacije, uposlenike MUP-a, zdravstva, školstva i druge, sve zbog nepromišljenog ukidanja pondera 2 - kazao je Okerić te dodao da će posljedice osjetiti i realni sektor.

Tvrdi da postojeći Zakon o pripadnosti javnih prihoda ima svoje manjkavosti, kao što je odsustvo kriterija za kantone gdje su porezi prikupljeni, netransparentnost i slično.

- Ukoliko dođe do usvajanja ovog zakona, ekonomska stabilnost KS značajno će biti narušena, dok će pojedini kantoni dobiti nešto manje povećanje. Oni koji godinama ne poštuju zakonske propise i najmanje doprinose uplatama na jedinstveni račun će najbolje proći i biti nagrađeni za takvo ponašanje. Ovakvim ponašanjem vlast pokušava politički kažnjavati KS, a samim tim i njegove građane, zbog gubitka vlasti u ovom kantonu - zaključio je Okerić.

Ministar finansija KS Davor Čičić kazao je da navedeni razlozi za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda nisu istiniti.

- Kanton Sarajevo nije privilegovan i građanin KS ne vrijedi duplo od građana u ostalim kantonima kako je navedeno u obrazloženju. Ponder 2 je nastao čisto iz ekonomskih razloga, zbog činjenice da je po porezu na promet proizvoda i usluga KS ostvarivao određeni apsolutni iznos novca i kako se ne bi narušila finansijska stabilnost - pojasnio je ministar Čičić.

Na pres-konferenciji obratili su se i predsjednik Koordinacije boračkih udruženja KS Ismet Imamović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Saudin Sivro, predsjednik Sindikata policije KS Sadik Hećo i predsjednik Koordinacionog odbora Udruženja osoba sa invaliditetom Fikret Zuko koji su upozorili na štetnost izmjena tog zakona.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kanton Sarajevo podržava kandidaturu Sarajeva za Evropsku prijestolnicu mladih 2026.

Delić: Do Nove godine 47 novih startupa čiji su vlasnici mladi

Vlada Kantona Sarajevo osudila izjavu Stjepana Kljuića o ministrici Naidi Hota-Muminović 

Promo

m:SAT  - televizija dostupna bilo gdje

Radionica Digitalne tehnike mjerenja u praksi u INTERA TP Mostar

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!