Svijet     | 19.01.2022. 14:25 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Merkel odbila Guterresovu ponudu za angažman u Ujedinjenim nacijama

FENA Internet, Foto/ Foto: Arhiva

BERLIN , 19. januara (FENA) – Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel odbila je ponudu angažman u Ujedinjenim nacijama, saopćio je njen ured u srijedu, mjesec dana nakon što je odstupila s pozicije najmoćnijeg evropskog političara nakon 16 godina provedenih na čelu države.

 

Merkel (67), nazvala je generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa prošle sedmice kako bi mu se zahvalila na položaju koji joj je on pismeno ponudio i poručila mu da neće prihvatiti tu poziciju, saopćio je njen ured, bez dodatnih pojašnjenja.

Njemački mediji javili su da je Guterres ponudio Merkel mjesto predsjedavajuće savjetodavnog tijela o javnim dobrima, jednog od prepoznatljivih reformskih projekata Svjetske organizacije. Novo tijelo bavit će se pitanjima poput zaštite ozonskog omotača, vakcinacije i olupinama koje lutaju svemirom.

Merkel, konzervativka, drži se podalje od političkih dešavanja otkako je predala kancelarsku poziciju Olafu Scholzu, socijaldemokrati.

Ona radi na političkim memoarima s dugogodišnjim savjetnikom, izjavila je u intervjuu za Der Spiegel, ali je malo toga poznato o životu Merkel nakon penzionisanja, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turk 'užasnut' uništavanjem bolnica u Gazi i masovnim grobnicama u zdravstvenim ustanovama

De Domenico: UN se još bore da spriječe glad u Pojasu Gaze

UN optužuje Izrael za 'nezakonita' ograničenja humanitarne pomoći za Gazu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu