Bosna i Hercegovina     | 19.01.2022. 13:42 |

Ove godine u zeničkoj bolnici umrlo 35 pacijenata zaraženih koronavirusom

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić/arhiva

ZENICA, 19. januara (FENA) – Tokom januara ove godine na Odjelu za Covid-19 Kantonalne bolnice Zenica bilo je hospitalizirano ukupno 140 pacijenata, dok je u istom period preminulo 35 pacijenata - potvrdio je Feni direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Od ukupnog broja hospitaliziranih, 34 pacijenta bila su vakcinisana (Pfizer 13, Sinopharm 12 te Astra Zeneca devet). 

Na infektivnom odjelu preminulo je 20, a na Odjelu intenzivne njege preminulo je 15 pacijenata.

-Samo pet pacijenata koji su preminuli bilo je vakcinisano. Troje preminulih bilo je vakcinisano Sinipharmom, a dvoje Pfizer vakcinom, dok je starosna dob umrlih na infektivnom odjelu prosječno iznosila 83 godine. Najmlađi preminuli imao je 69, a najstariji 92 godine. Na odjelu intenzivne njege prosječna starost preminulih iznosila je 67 godina, ali je najmlađi preminuli imao 27 godina, dok je najstariji pacijent na tom odjelu imao 81 godinu. Generalno, umiru samo stariji pacijenti - ističe Skomorac. 

Omikron soj te povećana porodična druženja tokom božićnih i novogodišnjih praznika, kako je naglasio, uzrokom su povećanog broja hospitaliziranih, kojih je na današnji dan u toj ustanovi 58. Samo u zadnja 24 sata, u kojima je preminuo jedan pacijent, primljeno je 14 novih pacijenata zaraženih koronavirusom u KBZ.

Zenička bolnica ima problem i s velikim brojem zaraženih zdravstvenih radnika, kojih je zbog toga trenutno oko 60 na bolovanju, pa je otežana i organizacija posla.

S obzirom da su u Općoj bolnici Tešanj, koja danas ima 20 hospitaliziranih pacijenata, tokom januara preminula četiri pacijenta, ukupan broj umrlih u Zeničko-dobojskom kantonu u 2022. godini je dosad 39.     

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada ZDK usvojila izvještaj o utrošku sredstava za konsolidaciju i restruktuiranje KBZ-a

Grad Zenica: Zemljište i objekti Kantonalne bolnice Zenica vlasništvo Grada

Zenička bolnica iz sredstava Vlade FBiH nabavila i novi linerani akcelerator za Odsjek radioterapije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu