Bosna i Hercegovina     | 19.01.2022. 13:40 |

Šesnaestogodišnjakinja pobjednica plivanja za 'Časni krst'

FENA Tomislav Glamuzina, Foto: Emanuel Soča

MOSTAR, 19. siječnja (FENA) – U mostarskom naselju Ortiješ tradicionalno je održano plivanje za Časni krst, a najbržom i najspretnijom pokazala se 16-godišnja Slađana Milićević iz Nevesinja.

 

U povodu pravoslavnog blagdan Bogojavljanja, plivanje za Časni krst održano je u rijeci Neretvi u organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Srpske pravoslavne crkvene općine Mostar.

Među muškim natjecateljima bila je i Slađana Milićević, kao jedina djevojka, a upravo njoj je pripala ovogodišnja pobjeda.

- Prvi put plivam za Časni krst, ponosna sam i velika mi je čast što sam prva doplivala. Oduvijek sam htjela ovdje da plivam jer je posebno i drukčije – rekla je Milićević.

Kako kaže pobjednica, voda u Neretvi je bila hladna, a izrazila je i želju da se idućih godina poveća broj žena na plivanju za Časni krst.

- Drago mi je što sam kao jedina žena ovdje danas pobijedila i nadam se da će idućih godina biti veći broj žena – dodala je Milićević.

Srpska pravoslavna crkva 19. siječnja obilježava blagdan Bogojavljanja, dan krštenja Isusa Krista kojim je započela njegova misija i propovijedanje kršćanske vjere. Na taj blagdan u hramovima se posvećuje vodica koja se smatra ljekovitom, a jedan od običaja je i plivanje za Časnim krstom.

Paroh blagajski Branimir Borovčanin, koji je vodio obrede, rekao je kako je ove godine bilo više od dvadeset i pet plivača te plivačica.

- Prvi put imamo da je jedno žensko sudjelovalo te se nadamo da će njen potez i pobjeda narednih godina ohrabriti druge djevojke i žene da nam se pridruže, kako ovo ne bi bila čisto samo muška manifestacija – istaknuo je Borovčanin.

Borovčanin je rekao kako je plivanje prošlo bez ikakvih problema te da je ovo do sada bila godina s najviše sudionika.

- Velika većina plivača su iz Mostara, a ostatak je iz okolnih mjesta i istočne Hercegovine. Naglasio bih da su oni svi potomci Mostaraca koji trenutačno ne žive u Mostaru. Imali smo ove godine i plivača iz Italije koji je, također, iz Mostara, a tamo je na radu – rekao je Borovčanin.

Najmlađi plivač ove godine bio je devetogodišnji Branko, dok je najstariji plivač imao 66 godina.

PREUZMITE VIDEO

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu