Svijet     | 18.01.2022. 08:52 |

Talibanski lider: Djevojčice se vraćaju u školu krajem marta

FENA Internet, Foto/ Anadolu Agency

KABUL, 18. januara (FENA) - Škole za djevojčice širom Afganistana bit će ponovo otvorene do kraja marta, izjavio je visoki talibanski lider za Associated Press, prvi put nudeći jasniji rok za povratak djevojčica obrazovanju otkako je ta grupa u augustu preuzela vlast u zemlji.

Zabihullah Mujahid, glasnogovornik afganistanske vlade i zamjenik ministra kulture i informisanja, rekao je da će ministarstvo obrazovanja otvoriti učionice za djevojčice i žene za Afganistansku novu godinu, 21. marta.

Iako talibani nisu zvanično zabranili obrazovanje djevojčica, njihovi borci su u nekim dijelovima zemlje zatvarali srednje škole za njih i ženama zabranili dolazak na fakultete.

Djevojčicama u većem dijelu Afganistana nije dopušten povratak u školu nakon 7. razreda otkako su talibani preuzeli vlast, a poništavanje toga je već mjesecima jedan od glavnih zahtjeva aktivista za ženska prava i međunarodne zajednice.

- Obrazovanje za djevojčice i žene je „pitanje kapaciteta. Pokušavamo riješiti te probleme do sljedeće godine, da bi se škole i fakulteti mogli otvoriti. - rekao je Mujahid te da talibani nisu protiv obrazovanja, prenosi Al Jazeera Balkans. 

- U velikom broju provincija viši razredi u školama za djevojke su otvoreni, ali u nekim mjestima nisu. Među razlozima je i ekonomska kriza - istakao je. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Raisi traži od afganistanskih talibana da ne krše pravo na vodu iranskog naroda

Kina i Pakistan pozvali donatore da ne uslovljavaju pomoć Afganistanu

Ministri vanjskih poslova, Rusije, Indije i Pakistana pozvali na predstavničku vladu u Afganistanu

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost