Svijet     | 18.01.2022. 08:53 |

Baerbock: Ukrajinski sukob mora se riješiti dijalogom

FENA Internet, Foto/ Wikipedia

KIJEV, 18. januara (FENA) - Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je na mirno rješavanje ukrajinskog sukoba tokom svoje posjete Kijevu u ponedjeljak, budući da su napetosti s Rusijom bile na dnevnom redu.

- Diplomacija je jedini održiv način - rekla je Baerbock nakon sastanka sa svojim ukrajinskim kolegom Dmytrom Kulebom.

U Ukrajini postoji bojazan, koju dijele njezini zapadni saveznici, od moguće invazije nakon gomilanja ruskih vojnika u blizini njezine istočne granice, prenosi dpa.

Ukrajina je godinama pozivala Njemačku da isporuči oružje kako bi ojačala svoje sposobnosti samoodbrane. Nova koalicija lijevog centra pod vodstvom kancelara Olafa Scholza tvrdi da bi slanje oružja samo eskaliralo krizu.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Baerbock je naglasila da bi "svaka daljnja agresija imala veliku cijenu za ruski režim".

Evropska unija i Sjedinjene Države zaprijetile su oštrim sankcijama u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

Njemačka ministrica najavila je da će uskoro s francuskim ministrom vanjskih poslova Jean-Yvesom Le Drianom posjetiti liniju u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbas, čiji dijelovi kontrolišu proruski pobunjenici.

Tamošnja situacija je "više nego teška", rekla je nakon razgovora u misiji Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Kijevu.

- Potreban nam je napredak u provedbi sporazuma iz Minska - dodala je Baerbock, misleći na zaustavljen mirovni proces u regiji.

Ukrajina i Rusija međusobno su se optuživale za kršenje tog sporazuma.

Prema procjenama UN-a, više od 14.000 ljudi ubijeno je u borbama između ukrajinskih vladinih trupa i separatista koje podržava Rusija u Donbasu od 2014. godine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sedam osoba ranjeno u ruskom zračnom napadu na ukrajinsku oblast Harkov

Rjabkov: Rusija razmatra da smanji diplomatske odnose sa SAD-om

Porodice iz Ukrajine upoznate s procesom identifikacije nestalih

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu