Bosna i Hercegovina     | 17.01.2022. 18:44 |

Komšić upoznao papu Franju sa posljednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini

FENA Saopćenje, Foto/ Sandra Khalili

VATIKAN, 17. januara (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić susreo se danas u Vatikanu tokom prve ovogodišnje audijencije s Papom Franjom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i Sveti Otac su imali privatni razgovor u Papinskoj apostolskoj palati, tokom kojeg je predsjedavajući Komšić upoznao papu Franju sa posljednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Komšić i papa Franjo su se u srdačnom razgovoru dotaknuli i problema s kojima se susreće Bosna i Hercegovina, prevashodno sa odlaskom ljudi iz cijele regije, kao i izazovima modernog vremena. Posebno su u privatnom razgovoru govorili o važnosti očuvanja univerzalnih vrijednosti.  

Po završetku posjete Palati, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je papi Franji uručio poklon, a radi se o vrijednom izdanju knjige Bosansko kraljevstvo, kao i prstenu pečatnjaku bosanskog vladara iz Donje Zgošće kod Kaknja. 

Predsjedavajući Željko Komšić se nakon sastanka sa Svetim Ocem sastao i sa nadbiskupom Paulom Gallagherom, sekretarom Vatikana za odnose sa državama.

Nadbiskup je u razgovoru s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem podcrtao ulogu Vatikana u priznanju Bosne i Hercegovine kao nezavisne države, kao i veliku podršku koju i sada daju nezavisnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini.

Nadbiskup Gallagher se interesirao i za sigurnosno-političku situaciju u BiH, kao i za odnos susjednih i drugih zemalja prema Bosni i Hercegovini i krizi u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Meloni: Papa Franjo prisustvovat će samitu G7 o izazovima umjetne inteligencije

Komšić zatražio Mišljenje Venecijanske komisije o načinu izbora sudija u Ustavnom sudu BiH

Komšić čestitao Pesah: Neka ovaj praznik donese blagostanje, dobro zdravlje i radost u vaše domove

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu