Svijet     | 16.01.2022. 12:07 |

Čelnik njemačkog CDU-a upozorava na posljedice suspenziju Rusije iz SWIFT sistema

FENA Internet, Foto/

BERLIN, 16. januara  (FENA) - Novi čelnik njemačke konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU), Friedrich Merz, upozorio je na suspenziju Rusije iz međunarodnog bankarskog platnog sistema SWIFT kao potencijalnu kaznu za bilo kakav ruski napad na Ukrajinu.

"Dovođenje SWIFT-a u pitanje moglo bi biti atomska bomba za tržišta kapitala, ali i za robu i usluge", rekao je za dpa uoči planiranog posjeta njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock Ukrajini i Rusiji u ponedjeljak i utorak.

"Trebali bismo ostaviti SWIFT netaknutim", pozvao je Merz.

"Vidjeli bi goleme ekonomske zastoje za naše ekonomije ako se tako nešto dogodi. Pogodilo bi Rusiju, ali bismo sami sebi znatno oštetili", upozorio je Merz.

Boji se velikih posljedica ne samo za evropsko-rusku trgovinu robom i uslugama, već i za globalnu trgovinu. Suspenzija Moskve "u osnovi bi slomila leđa međunarodnom platnom prometu", rekao je Merz.

Baerbock se planira sastati s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom vanjskih poslova Dmytrom Kulebom u ponedjeljak u Kijevu, prije nego što u utorak otputuje u Moskvu na razgovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Merz je zahtjev Ukrajine za isporukom oružja usred gomilanja ruskih snaga na njezinoj granici opisao kao legitiman. Međutim, nova koalicija lijevog centra pod vodstvom kancelara Olafa Scholza nije voljna da poduzme takav potez.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'