Kultura

Novo izdanje publikacije 'Od slike do knjige: iz historije pisma, knjige štampe i biblioteke'

Saopćenje

SARAJEVO, 14. januara (FENA) - Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH izdala je treće dopunjeno izdanje publikacije profesorice Emine Memije "Od slike do knjige: iz historije pisma, knjige štampe i biblioteke", koja je kao i prethodna dva izdanja izašla u okviru Edicije Stručna bibliotečka literatura.

 

U saopćenju NUB-a BiH se navodi da je novo izdanje bilo potrebno za nove generacije studenata i svih onih kojima će ova knjiga služiti, drugi razlog njenog ponovnog publikovanja jeste i posebna zahvalnost i uspomena na osebujnu, stvaralačku ličnost kakva je bila profesorica Emina Memija.

Profesorica Memija je svojevremeno ovu publikaciju pripremila prvenstveno za studente koji izučavaju razvoj pisma, knjige, štampe i biblioteka. Publikacija je dakle udžbenik koji se također koristi i kao literatura za polaganje stručnih ispita iz bibliotekarstva.

Profesorica Emina Minka Memija (1938-2012) završila je studij 1964. godine na Odsjeku za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Doktorsku disertaciju pod nazivom Štampana knjiga i periodika u Bosni i Hercegovini, odbranila je 1985. godine. U zvanje docenta na Odsjeku za opštu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Sarajevu izabrana je 1993. godine, dok 1997. za vanrednog, a 2003. godine za redovnog profesora. Predavala je predmete Historija pisma i knjige i biblioteka i Organizacija biblioteka.

Penzionisana je 2008. godine i izabrana za profesora emeritusa. Objavila je niz radova u naučnim i stručnim časopisima (Pregled, Bibliotekarstvo, Odjek, Wiener Slawistischer Almanah, Sesler). Radila je u Večernjim novinama i Oslobođenju te uređivala reviju Odjek. Bila je urednik edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga pri BZK “Preporod”, član redakcije časopisa Bibliotekarstvo, član Upravnog odbora Orijentalnog instituta u Sarajevu, član Savjeta Narodne i univerzitetske biblioteke u Tuzli i predsjednik Komisije za stručne ispite Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, navodi se u saopćenju.

U izradi ovog izdanja učestvovali su Ismet Ovčina, kao glavni i odgovorni urednik, recenzenti Amra Rešidbegović i Muamera Smajić, koja je ujedno i urednica, te grafički urednik Teufik Osmanović. Izdavanje publikacije finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

(FENA) M. L.
Vezane vijesti