Svijet     | 14.01.2022. 11:42 |

Američki Senat odbio nacrt zakona o sankcijama za Sjeverni tok 2

FENA Internet, Foto/ Foto: Twitter

WASHINGTON, 14. januara ( FENA) - Nacrt zakona o uvođenju sankcija kompanijama koje učestvuju u izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2, koji povezuje Rusiju i Njemačku, a Sjedinjene Države mu se protive, nije prošao u američkom Senatu, javlja CNN. 

Sporni gasovod već je godinama razlog političkog neslaganja među zapadniim zemljama pošto je SAD ocijenio da će povećati energetsku ovisnost Evrope o Rusiji. 

Tekst koji su u Senatu predložili republikanci predviđa sankcije za sve subjekte koji učestvuju u planiranju, izgradnji i korištenju tog podmorskog gasovoda dugog 1.230 km.

Nekolicina demokrata glasala je kao i njihove konzervativnie olege, ali za prihvaćanje nacrta trebalo je 60 senatorskih glasova.

Senator iz Teksasa, Ted Cruz, predlagač nacrta zakona, izrazio je žaljenje zbog toga što tekst nije prošao.

- Samo brzo uvođenje sankcija može promijeniti Putinovo razmišljanje, spriječiti ukrajinsku invaziju i otkloniti egzistencijalnu prijetnju kakva je Sjeverni tok 2 - istaknuo je  Cruz nakon glasanja.

Gasovod je nedavno postao zanimljiv zbog još jednog razloga - porasta napetosti na ukrajinskoj granici od kraja prošle godine, kada je Rusija nagomilala svoje snage, potičući bojazan od vojne intervencije u Ukrajini.

Nešto ranije u četvrtak i republikanski vođa u Senatu, Mitch McConnell, pozvao je da se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu pošalje ,,oštro upozorenje da energetske izvore neće moći koristiti kao oružje".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Ruski vojni avion srušio se u more kod Krima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo