Svijet     | 13.01.2022. 09:33 |

Njemački sud izriče presudu sirijskom pukovniku optuženom za zločine protiv čovječnosti

FENA Internet

KOBLENZ, 13. januara (FENA) - Njemački sud u gradu Koblenzu će u četvrtak donijeti odluku o slučaju sirijskog pukovnika optuženog za zločine protiv čovječnosti, u prvom ikada suđenju za zločine protiv čovječnosti protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, javlja DW. 

 

Anwar Raslan, visoki zvaničnik sirijskog režima, vodio je istražnu jedinicu u ozloglašenom pritvorskom centru u Damasku poznatom kao Filijala 251.

Optužen je za saučesništvo u najmanje 4.000 slučajeva mučenja, desetine ubistava i tri slučaja seksualnog napada i silovanja.

Njegov suoptuženi, Eyad al-Gharib, mlađi oficir koji je također služio u navedenoj ustanovi, osuđen je u februaru 2021. za pomaganje i podržavanje mučenja i lišavanja slobode kao zločina protiv čovječnosti.

On je već na služenju zatvorske kazne od četiri i po godine.

Ako bude osuđen, Raslan bi mogao dobiti doživotnu kaznu zatvora.

On će tako biti najviši zvaničnik Assadovog režima koji će biti presuđen za mučenja, vansudska ubistva i seksualne napade za koje se vjeruje da su ih članovi Assadovog režima sistematski počinili.

Raslan, koji je prebjegao iz sirijskog režima 2012. godine i pobjegao iz zemlje, negira sve optužbe protiv sebe.

Ova značajna presuda dolazi u trenutku kada Assadov režim, optužen za ubijanje stotina hiljada civila konvencionalnim i hemijskim oružjem, popravlja diplomatske odnose s bivšim regionalnim neprijateljima, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

Sjedinjene Države i Evropska unija kritizirale su svoje arapske saveznike zbog otvaranja vrata Assada regionalnim organizacijama, ali su rekli da malo mogu učiniti da zaustave približavanje.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo