Bosna i Hercegovina     | 12.01.2022. 15:13 |

Sejdić evropskim parlamentarcima: Svoju zabrinutost za BiH zamijenite konkretnim akcijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. januara (FENA) - Dervo Sejdić, jedan od apelanata u predmetu 'Sjedić i Finci', obratio se danas u Evropskom parlamentu i pozvao evropske dužnosnike da zaustave ratnohuškačke namjere u Bosni i Hercegovini dok ne bude kasno.

 

 

- Poštovana gospodo, pozivam vas da svoju zabrinutost koja traje od Deytona 26 godina, zamijenite konkretnim akcijama i zaustavite sve ratnohuškačke retorike i etnonacionalističke podjele dok nije kasno, dok Bosna i Hercegovine nije ponovo postala logor smrti jer ste vi neodlučni. Romska zajednica kao i veliki broj građana Bosne i Hercegovine nikada nisu živjeli u većoj bijedi i siromaštvu a sve zahvaljujući blokadama i nacionalističkoj retorici. Naša djeca i mi sami naučili smo prolaziti kroz glad i bijedu, siromaštvo i isključenost, ali nećemo više dopustiti da zbog ličnih i političkih interesa sutra ginemo i umiremo jer se vi ne možete dogovoriti.

Zaustavite priče i medijsko maltretiranje svih nas, dok nije kasno i dok ima nade za normalan život u Bosni i Hercegovini i počnite se baviti rješavanjem stvarnih problema ove teške socio-ekonomske krize, koja će svakim danom biti teža i gora - rekao je između ostalog Sejedić.

- Poštovana gospodo evropski i svjetski zvaničnici, poštovana gospodo bh. političari, niko od vas neće biti u mogućnosti zaustaviti građane Bosne i Hercegovine na granicama Evropske unije, pa makar ih ogradili bodljikavom žicom ili betonskim zidovima jer više nećemo čekati da se smilujete i spašavate nas iz logora smrti. Mi u Bosni i Hercegovini do sada nismo dobili vaš konkretan stav u pogledu rješavanja političke, ekonomsko-socijalne i institucionalne krize, blokade rada institucija Bosne i Hercegovine. Stiče se dojam da u okviru EU parlamenta imate jedan stav, a vaši izaslanici, kad posjete Bosnu i Hercegovinu, ne zastupaju te stavove, ovisno iz koje političke opcije dolaze. Građani Bosne i Hercegovine imaju osjećaj da kod vas ili nema jasne politike prema BiH ili imate dvostruke standarde - naveo je Sejdić također u govoru pred evropskim parlamentarcima.  

Dok Brisel govori o nužnoj reformi Ustava, a potom i Izbornog zakona u skladu s Evropskom konvencijom za ljudska prava, dodao je, "vaši dosadašnji izaslanici vode dijaloge o temi reforme Izbornog zakona te daju podršku etno-nacionalističkim podjelama i dodatnim diskriminacijskim formama građana Bosne i Hercegovine".

Sejdić podsjeća da je evropske izaslanike pozivao u otvorenim pismima da ne čine greške njihovih prethodnika, kao Stefana Filea, koji je razgovore ili pregovore o ustavnim reformama izmjestio iz Parlamenta Bosne i Hercegovine razgovarajući isključivo sa pripadnicima konstitutivnih naroda po raznim hotelima i restoranima, a nikada ne pozivajući pripadnike nacionalnih manjina u BiH niti tražeći njihovo mišljenje o eventualnim modalitetima reformi.

Izražavajući zahvalnost Romeu Franzu i Thomasu Waitzu što je dobio priliku da se direktno obrati Evropskom parlamentu, Dervo Sejdić je iznio i lične prijedloge za razrješenje krize u Bosni i Hercegovini, a u prvom redu - prijedlog za deblokadu rada institucija, kako države BiH tako i Federacije BiH, kao i vraćanje u Parlament svih razgovora o reformi Ustava i Izbornog zakona kako bi bilo obezbijedilo učešće svih parlamentarnih stranaka.

- U razgovore o reformi Ustava i Izbornog zakona obavezno uključiti stručnjake ustavnog i međunarodnog prava; na sjednicama Parlamenta BiH obezbijediti učešće predstavnika nacionalnih manjina i građana Bosne i Hercegovine koje delegiraju njihove asocijacije, kao i učešće stručnjaka Venecijanske komisije, ODIHR-a, OSCE-a, nevladinog sektora koji vrši monitoring Izbornih procesa u BiH.

Evropo, učinite nešto konkretno, svoju zabrinutost zamijenite konkretnim akcijama od kojih će građani početi da žive životom čovjeka. Sankcije jesu potrebne ali za sve lidere etno-nacionalističkih političkih stranaka. Tek tada bi političari u BiH shvatili da je zakon isti prema svima i da je došao kraj njihovom odupiranju napretku i reformama, tj. da je došao kraj korupciji i nepotizmu koja Bosnu i Hercegovinu vuče unazad i sve dalje od Evrope - kazao je također Dervo Sejdić u govoru evropskim parlamentarcima.

Prema saopćenju koje je Sejdić potpisao kao predsjednik Kali Sare - Romskog informativnog centra, on je i zahvalio Evropskom parlamentu za dosadašnje napore da pomogne Bosni i Hercegovini u provedbi sudske odluke u predmetu 'Sejdić i Finci' te za pomoć Evropske unije (EU) Bosni i Hercegovini ka ispunjenu uslova za članstvo u EU.

 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Belgijsko tužilaštvo otvorilo istragu o ruskom miješanju u Evropskom parlamentu

Strik: Neki zakoni jesu usvojeni, ali sada treba da otpočne stvaran, ozbiljni rad

Evropski parlament poziva na 'trenutni i trajni' prekid vatre u Gazi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu