Stranačke aktivnosti     | 09.01.2022. 14:21 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Saopćenje za javnost NES-a BiH

FENA Saopćenje

Proslava 9. januara, neustavnog „dana Republike Srpske“ predstavlja kontinutitet antiustavnog djelovanja čelnika ovog bosanskoghercegovačkog entiteta, koje su započeli presuđeni ratni zločinci, a nastavili njihovi nasljednici poput Milorada Dodika.

Navodi se ovo u reakciji predsjednika Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH) Nermina Ogreševića.

-Ono što je prethodilo današnjem neustavnom obilježavanju 9. januara, nacionalističko divljanje u Priboju, Gacku i Prijedoru gdje se ponovo moglo čuti veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida, zatim skandalozne izjave predsjednika Skupštine Srbije Ivice Dačića da „kule u New Yorku nisu rušili Srbi već mudžahedini iz BiH“, uz praktično prijetnje zastupnika Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu da “ili će se uvažavati prava sva tri naroda ili neće biti mirne i stabilne BiH”, govore da je na sceni očigledno koordinirano antibosansko djelovanje.

Sva ova dešavanja potvrđuju da velikosrpska ideja i dalje živi, da je u BiH njen glavni protagonista Milorad Dodik, kojemu očigledno iz Beograda i dalje puše jak vjetar u leđa. To koriste i neke hrvatske politike, koje očito nisu odustale od trećeg entiteta.

Nakon neustavnih odluka o prijenosu nadležnosti s države na entitet RS, zbog čega su, između ostalog, uslijedile i sankcije američke administracije, rukovodstvo Republike Srpske predvođeno Miloradom Dodikom nastavlja kršiti Ustav i zakone proslavom neustavnog „dana RS“. Zbog toga pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da sankcionira sve one koji učestvuju u proslavi 9. januara.

S druge strane, udari na državu Bosnu i Hercegovinu moraju biti motiv i probosanskim strankama da ne budu u defanzivi. U vrijeme kada se otvoreno radi na rušenju nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine, potrebno je zaboraviti na stranačko neslaganje o manje bitnim pitanjima, te se zajedničkim snagama oduprijeti secesionističkom djelovanju i aktivno se boriti za jedinu nam domovinu. Jer, sada je jasno da se Dodik očigledno nema namjeru zaustaviti - poručio je Ogrešević.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

NES

Vezane vijesti

Ogrešević osudio čin odlikovanja osuđenog ratnog zločinca Vinka Pandurevića

Saopćenje za javnost NES-a

Saopćenje za javnost NES -a

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel