Kultura     | 03.01.2022. 12:33 |

Prosvjetin Božićni koncert u srijedu u Narodnom pozorištu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3.januara (FENA) - Povodom održavanja 12. Božićnog koncerta, koji će biti organiziran 5. januara u Narodnom pozorištu Sarajevo u organizaciji SPKD Prosvjeta, u prostorijama Društva je upriličena pres-konferencija.

Predsjednik Upravnog odbora SPKD Prosvjeta i umjetnički kreator koncerta Dejan Garić kazao je "da nakon prošle godine, i online i tv nastupa, ovoga puta će koncert biti održan pred publikom, uz svo poštovanje epidemioloških mjera. Što znači smanjen kapacitet sale, te ulazak uz posjedovanje potvrde o vakcinisanju, ili prebolovanom COVID 19, ili negativnom testu - naveo je Garić.

On je istakao da će na ovogodišnjem koncertu nastupiti novoformirani Prosvjetin ansambl koji nosi ime po velikanu muzičke scene, i nekadašnjem predsjedniku Društva - Kamerni ansambl "Teodor Romanić".

-Pored njih, nastupit će i muzički sastav "Katera", Tatjana Romanić i Milica Pap, te prvi put na našim koncertima, gosti iz Beograda - Gradski hor Beograd - naveo je Garić.

Novoimenovani predsjednik Društva Nedeljko Masleša kazao je da SPKD Prosvjeta i ove godine organizira svečani koncert u čast pravoslavnog Božića, te da se nada da će koncert upotpuniti prazničnu atmosferu.

-Smatramo da ovim koncertom Prosvjeta doprinosi obogaćivanju sveukupne kulturne scene u Sarajevu, pa prema tome i u Bosni i Hercegovini. Naša je želja da koncertni program pobudi osjećaj zadovoljstva i radosti, zbog nadolazećeg Božića. Želimo također da ovaj svečani događaj na određeni način doprinese čuvanju i njegovanju tradicije međusobnog razumjevanja, uvažavanja i poštovanja - kazao je Masleša.

Prihod sa koncerta će biti iskorišten za stipendiranje nadarenih učenika i studenata.

Na pres-konferenciji je također istaknuto da SPKD Prosvjeta ove godine obilježava 120. godina postojanja.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Etno grupa 'Iva' na tradicionalnom Vaskršnjem koncertu 7. maja

Večer sjećanja povodom 100. godišnjice smrti Alekse Šantića

U 'Prosvjeti' otvorena izložba posvećena velikom sarajevskom i bh. graditelju Milošu Miladinoviću

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel