Kultura     | 31.12.2021. 12:07 |

Za naučni i umjetnički rad osoblja UNSA bit će dodijeljeno 115 nagrada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. decembra (FENA) - Univerzitet u Sarajevu s ponosom je objavio da će u skladu Pravilnikom o nagrađivanju akademskog i naučnoistraživačkog osoblja Univerziteta na osnovu rezultata naučnog/umjetničkog rada za 2020. biti nagrađeno 118 članova akademskog i naučnoistraživačkog osoblja 18 organizacionih jedinica UNSA.  

Kako je saopćeno iz UNSA, u skladu s odredbama Pravilnika, Služba za naučnoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu svake godine obrađuje podatke o autorima naučnih radova objavljenih u prethodnoj godini u časopisima indeksiranim u naučnoj bazi Web of Science (Core Collection).

Radi se o visoko rangiranim časopisima u kojima je u 2020. zabilježeno 670 radova i 468 autora sa afilijacijom Univerziteta u Sarajevu. Dodatno, u bodovanje je ove godine uvršteno 27 monografija/knjiga/poglavlja u knjigama 31 autora, objavljenih od priznatih svjetskih izdavača kao što su Elsevier Academic Press, Routledge, Springer i drugi, u skladu sa usvojenom metodologijom Savjeta za nauku i umjetnost Univerziteta u Sarajevu. 

Nagrađeni autori dolaze sa organizacionih jedinica članica svih vijeća grupacija nauka/umjetnosti Univerziteta u Sarajevu - prirodnih i biotehničkih nauka, tehničkih nauka, medicinskih nauka, društvenih nauka, humanističkih nauka, te umjetnosti.

Za umjetnički rad, te rad u disciplinama od posebnog nacionalnog značaja (historija, književnost, jezik) bit će dodijeljene četiri nagrade za ukupno sedam kandidata, i to dvije nagrade za višegodišnji doprinos, te dvije nagrade za doprinos umjetnosti, tj. disciplinama od posebnog nacionalnog značaja u 2020.  

U prvoj godini primjene Pravilnika, uslove za nagrađivanje ispunilo je 26 kandidata dok je tri godine kasnije ovaj broj uvećan za skoro pet puta, što indicira značajno povećanje naučne produkcije Univerziteta u Sarajevu, te evidentno ukazuje na stimulativni uticaj vrednovanja naučnog/umjetničkog rada kroz primjenu Pravilnika o nagrađivanju.

- Svečana dodjela nagrada planirana je za januar 2022., a do tada upućujemo najiskrenije čestitke svim nagrađenima autoricama i autorima, uz želje za još uspješniju i produktivniju 2022. - saopćeno je iz UNSA.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Komemoracija akademiku Dževadu Jahiću - Bio je temeljna ličnost savremene lingvističke bosnistike

Sporazum o uspostavljanju okvira za regulisanje prakse na nastavničkim fakultetima UNSA

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu