Bosna i Hercegovina     | 30.12.2021. 14:35 |

Olakšana inkluzija u predškolskom obrazovanju u TK

FENA Saopćenje

 

TUZLA, 30. decembra (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj redovnoj sjednici utvrdila je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Razlog za donošenje zakona su uočene pravne praznine i nedorečenosti koje bi trebalo otkloniti kako bi se unaprijedio predškolski odgoj i obrazovanje, saopćeno je nakon sjednice kantonalne vlade.

Jedno od predloženih zakonskih rješenja tiče se upisa u predškolsku ustanovu djece s lakšim smetnjama i poteškoćama u razvoju. Dosadašnje rješenje je bilo da se takva djeca upisuju u predškolsku ustanovu tek na osnovu nalaza i mišljenja komisije za procjenu sposobnosti djece.

Također je predviđeno da kraće programe predškolskog odgoja i obrazovanja mogu realizovati i igraonice pri bibliotekama, zdravstvenim, socijalnim, kulturnim i sportskim ustanovama, udruženjima, drugim pravnim i fizičkim osobama - obrtnicima. 

Novim stavom propisuje se da se javne i privatne predškolske ustanove, kao i igraonice, osnivaju u skladu sa principima, uslovima i kriterijima utvrđenim ovim zakonom.

Dokument je proslijeđen u redovnu skupštinsku proceduru.

Reguliranje nedorečenosti postojećeg Zakona o obrazovanju odraslih

Vlada je na sjednici utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih. Programom rada Skupštine TK za 2021. godinu predviđeno je donošenje tog zakona, jer je postojeći Zakon o obrazovanju odraslih donesen 2015. godine te su u primjeni, kako je saopćeno, uočene pravne praznine i nedorečenosti koje su zbog toga proizvodile različita postupanja i zloupotrebe.

Iz toga razloga je, kako navode iz Vlade TK, bilo potrebno terminološki i suštinski uskladiti postojeći zakon sa principima i standardima u oblasti obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini.

Neke od novina odnose se na definisanje početka školske godine, uvedena je mogućnost zabrane rada, a kaznene odredbe podijeljene su na lakše i teže. Nacrt zakona upućen je u skupštinsku proceduru.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu