Kultura     | 28.12.2021. 17:58 |

AMUS u 2021. godini bilježi značajne rezultate

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. decembra (FENA) - Asocijacija kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS) u ovoj godini ostvarila je rast prihoda od 24 popsto odnosu na prošlu 2020. godinu, saopćeno je iz ove organizacije.

Pored navedenog, ističu da je Asocijacija AMUS tokom 2021. godine isplatila tantijeme autorima, stranim kolektivnim organizacijama. Nisu ignorisane ni obaveze prema državi, budući da je u budžete svih nivoa (državni, entitetski, kantonalni) AMUS uplatio direktne i indirektne poreze u ukupnom iznosu od 1.310.000 KM, sapćavaju iz AMUS-a.

- Protekla godina je donijela mnoge nedaće na polju autorskih ostvarenja, međutim mi smo predano radili i stvarali okolnosti koje su doprinosile našem članstvu. Sigurno je da bi stvari izgledale drugačije i mnogo bolje da nije bilo COVID pandemije, ali smo nastojali prilagoditi se okolnostima. Naš jedini cilj je konstantno uspostavljanje sistema i društva koje poštuje autorska muzička djela, a rezultati su neminovni - navode iz AMUS-a.

AMUS je kako se navodi u saopćenju ovu godinu proglasila godinom Klasične muzike i napravila najznačajniji pomak za kompozitore klasične muzike, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Prihodi od indirektnih poreza veći za 187 miliona KM

Januar donio novi rast prihoda od indirektnih poreza

UIO - Prihodi od indirektnih poreza prvi put viši od 10 milijardi KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu