Bosna i Hercegovina     | 24.12.2021. 13:23 |

Dunović primio članove Komisije za lokalnu samoupravu Parlamenta FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24.decembra (FENA) - Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović primio je u posjetu predsjedavajućeg Komisije za lokalnu samoupravu Parlamenta FBiH, Irfana Čengića i člana Komisije, Hasana Muratovića, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

U saopćenju se navodi da je tema sastanka bila Zakon o principima lokalne samouprave FBiH i njegove usklađenosti s Ustavom Federacije BiH. Zajednički je zaključeno da Ustav FBiH predviđa osnivanje gradova samo na teritoriji dvije ili više općina, odnosno uvezivanjem dvije ili više općina u Grad, a Zakon je propisao dodatne kriterije ali nije uvažio eliminatorne kriterije propisane Ustavom FBiH. Po tom zakonu je osnovano preko 15 gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine, a time ugašene općine. 

Također je istaknuto u saopćenju da problem predstavlja što je je Ustav FBiH propisao da se svi gradonačelnici gradova biraju od Gradskog vijeća a ne građana na izborima, dok se u praksi Ustav FBiH dosljedno provodi samo u Gradovima Sarajevo i Mostar.
 
S obzirom da praktično ovo dovodi u sumnju da je svaki zakon o proglašenju tih gradova u suprotnosti s Ustavom FBiH, u narednom periodu će se razmotriti da li je bolje rješenje uložiti apelaciju Ustavnom sudu na Zakon o principima lokalne samouprave ili u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine raditi na amandmanu na Ustav kako bi se ovaj član izmijenio u smjeru dozvoljavanja osnivanja gradova na teritoriji jedne općine, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Federaciji BiH broj upisanih studenata manji za 6,1 posto, diplomiranih za 10,6 posto

Ministri i predsjednica FBiH u Dobretićima-Fokus na infrastrukturi, razvoju turizma i poljoprivrede

Dunović: Etno nacionalne politike ne mogu graditi BiH

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel