Kultura     | 23.12.2021. 14:21 |

Komšić primio pobjednice najprestižnijeg takmičenja iz ljudskih prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je u posjetu pobjednice najprestižnijeg međunarodnog takmičenja iz ljudskih prava u Strasbourgu Delilu Islamović, Lamiju Dedagić, Anesu Karaman i Eminu Kukuljac, dekanesu Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zinku Grbo i asistenta Haruna Išerića. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je najiskrenije čestitke pobjednicama na postignutom uspjehu. Demokratija, vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i prava manjina ključne su za približavanje bosanskohercegovačkog društva evropskim vrijednostima kao jednim od važnijih kriterija iz Kopenhagena u procesu pristupanja zemalja Evropskoj uniji. 

Emina Kukuljac, jedna od nagrađenih studentica, istakla je da su u finalnom meču pobijedile ekipu Pravnog fakulteta iz Kopenhagena vodeći se Evropskom konvencijom za ljudska prava. Kukuljac je obrazložila da su teme simulacije pravog suđenja na engleskom jeziku bile nasilje nad ženama i zaštita ličnih podataka.  

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je istakao da su Bosni i Hercegovini potrebne nadarene i uspješne mlađe generacije, koje svojim idejama i umijećem mogu pomoći u navedenim reformskim procesima s ciljem kreiranja pravednijeg društva u kojem će svaki pojedinac moći ostvariti svoja prava bez bilo kojeg oblika diskriminacije. Naglasio je da je znanje nešto najdragocjenije što čovjek može sebi da priušti. 

Dekanesa Pravnog fakulteta UNSA Zinka Grbo naglasila je da je tim od deset ljudi pripremao nagrađene studentice za navedeno takmičenje. Zahvalila je predsjedavajućem Komšiću što je prepoznao trud i zalaganje studenata Pravnog fakulteta, te mu je poklonila monografiju ''Pravosudna palata - Elaborat zaštite fasadnog platna'', autora Mirze Hebiba, Lemije Chabbouh-Akšamije, Ammara Akšamije i Dženisa Avdića. 

Osmo transevropsko takmičenje u simulaciji suđenja iz ljudskih prava održano je od 09. do 11. decembra 2021. godine u Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Radi se o jednom od najvažnijih takmičenja iz ljudskih prava za studente pravnih fakulteta u Evropi, na kojem je tim iz BiH prvi put osvojio ovu prestižnu nagradu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Svečani prijem gostiju 'Sarajevo Destination Festivala' u Zemaljskom muzeju BiH

Bećirović ‘za’, Komšić 'suzdržan', Cvijanović 'protiv' prijema Kosova u Vijeće Evrope

Prijem i nagrade za košarkaše Radničkog i rukometašice Goražda povodom plasmana u PLBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu