Bosna i Hercegovina     | 21.12.2021. 16:01 |

Zaimović: Treba izraziti odlučnost za odbranu ustavnopravnog poretka BiH (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović izjavio je da je Klub Stranke demokratske akcije (SDA) predložio da taj dom na današnjoj sjednici izglasa Rezoluciju o osudi napada na ustavnopravni poredak države BiH.

- Naime, na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, održane 10. decembra usvojena je deklaracija o ustavnim principima manjeg bh. entiteta i četiri informacije o prenosu nadležnosti, a što predstavlja ozbiljnu prijetnju ustavnopravnom poretku BiH. Stoga smo mišljenja da moramo reagovati na ovakve pokušaje i izraziti spremnost i odlučnost za odbranu ustavnopravnog poretka BiH - rekao je Zaimović.

Smatra da se Predstavnički dom treba oglasiti kako bi osudio zaključke Narodne skupštine RS i deklaraciju o ustavnim principima.

Ukoliko se usvoji Rezolucija Predstavnički dom će pozvati Tužilaštvo BiH i sve druge institucije da hitno reaguju u skladu sa svojim nadležnostima i spriječe napad na ustavni poredak te procesuiraju sve one koji su učestvovali u izvršenju ovog krivičnog djela.

Također će pozvati NATO snage i EUFOR da u, skladu sa svojim mandatima, zbog izraženih prijetnji stabilnosti i miru pojačaju vojno prisustvo u BiH, a posebno na teritoriji Brčko Distrikta BiH.

- Predstavnički dom zahtijeva od visokog predstavnika i svjedoka - garanata Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH da hitno reaguju i zaustave sve aktivnost na rušenju ustavnog poretka i državnih institucija BiH i spriječe ugrožavanje stabilnosti mira u BiH i regionu - kaže se u Rezoluciji o kojoj će glasati poslanici Predstavničkog doma na današnjoj sjednici koja je u toku.

Pogledajte https://fena.ba/video/6918

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1R2gf9-qTRvdBwP9R2sQA6M6EZ0lbIn3q?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bosanskohercegovačka dijaspora poziva Vladu Velike Britanije da podrži rezoluciju UN-a o Srebrenici

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu