Bosna i Hercegovina     | 21.12.2021. 12:22 |

Više dopuna dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Prihvaćeno je više prijedloga iz zastupničkih klupa za dopunu dnevnog reda današnje 28. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Neki prijedlozi nisu dobili većinu glasova.

Na prijedlog zastupnika Stranke demokratske akcije, prihvaćeno je da na dnevnom redu bude i rezolucija o osudi napada na ustavno-pravni poredak države Bosne i Hercegovine. Ovoj stranci je također odobreno da današnja tema budu i izmjene po skraćenom postupku Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica. Odobren je i treći prijedlog SDA da Predstavnički dom danas razmotri po hitnom postupku izmjene Zakona o električnoj energiji s ciljem ograničavanja rasta cijena struje za privredu.

Zastupnica Sanela Prašović Gadžo uspješno je inicirala da dnevni red bude dopunjen i temom o usmjeravanju dijela budžetskog novca Federacije za liječenje djece oboljele od karcinoma. 

Na prijedlog zastupnika Irfana Čengića, na dnevnom redu je i prijedlog da do kraja ove sjednice, Zakonodavno-pravna komisija definira prijedlog kandidata za imenovanje dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma iz reda srpskog naroda. Čengić je napomenuo da su za tu dužnost kandidirani Mira Grgić i Mile Atlagić.

Među neprihvaćenim prijedlozima za dopunu dnevnog reda su inicijativa zastupnika Hrvatske demokratske zajednice BiH za razmatranje rezolucije o zaštiti Ustava BiH, Ustava Federacije BiH, međunarodnih sporazuma i pripadajućih aneksa te provedbi presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

Većinom glasova nisu prihvaćeni ni prijedlog zastupnika Adisa Arapovića da na dnevnom redu bude i zakon o korištenju službenih automobila u Federaciji BiH, kao ni prijedlog iz klupa SDP-a o stavljanju na dneni red izmjena sadašnjeg federalnog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Sjednica je u toku.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel