Sport     | 18.12.2021. 13:44 |

Svečanom ceremonijom okončan trening na daljinu o kineskim borilačkim vještinama

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BANJA LUKA (18. decembra) – Online ceremonijom „Zajedničkim rukama pozdravite Zimske olimpijske igre u Pekingu, zajedno za zajedničku budućnost“, uz prisustvo visokih zvanica iz Provincije Henan, svečano je okončan prvi kurs o kineskim borilačkim vještinama za studente fakulteta u Banjoj Luci, Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Oni su u protekle tri sedmice imali priliku da se upoznaju o teorijskim i praktičnim osnovama nekoliko stilova kung fua, a u sklopu priprema za nadolazeću Zimsku olimpijadu u Pekingu 2022.

Profesorica Chen Guixiang, potpredsjednica Tehnološkog univerziteta u Henanu, čestitala je polaznicima na uspješno završenom kursu. Ona je istakla da su u izradi programa zajednički učestvovali predstavnici univerziteta iz Bosne i Hercegovine sa kineskim partnerima, te su uspjeli da novo znanja o borilačkim vještinama iz Kine dignu na viši nivo.

- U narednoj godini dolaze nam Zimske olimpijske igre u Pekingu, i ovaj trening shvatamo kao dio zajedničke saradnje na međunarodnom planu a koja se dešava uoči ZOI-a - istakla je profesorica Chen.

Prisutnima se obratio Zhao Guohua, glavni urednik Magazina za shaolin i taiji (taići), koji je istakao kako je broj ljudi koji globalno treniraju ove vještine u stalnom porastu, te je očito da kineske borilačke vještine spajaju ljude.

- Ljudska historija je zapravo historija razmjene među ljudima, tako da je shaolin odavno poznat i u Evropi i u Africi, naravno i u Aziji. Mi sada sijemo sjeme naše saradnje – rekao je Zhao.

Predsjednik Udruženja Bosansko-kineskog prijateljstva Faruk Borić naglasio je da su mladi u ovom dijelu Evrope kroz masovnu kulturu i zvučna imena poput Bruce Leeja, Jackie Chena i Jet Lija upoznati o borilačkim vještinama iz Kine.

- Ti su filmovi možda danas prevaziđeni u tehnološkom pogledu, ali priča o borbi dobra i zla u kojoj pobjeđuje dobro ostaje vječna tema – rekao je Borić, te poželio uspjeh olimpijcima iz BiH i Kine na predstojećoj olimpijadi.

Direktorica Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci Ljiljana Stević također je poželjela sreću olimpijcima, te istakla kako je ovaj kurs bio prilika ne samo da se teorijski i praktično usvoji znanje o borilačkim vještinama Kine, nego i da se proširi um.

Doroteja Klačar, profesorica sa Katedre za sinologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu složila se da je ovo bila izuzetna prilika za sve studente da se upoznaju sa nečim što je suština kineske tradicionalne kulture, što odražava duh kineske nacije.

- Ovakve aktivnosti promovišu vrhunsku kulturu, na ponos i sreću svih nas koji sarađujemo sa Kinom – dodala je Klačar.

Učesnici online ceremonije zatvaranja imali su priliku pogledati i lično se uvjeriti u tehnike borilačkih vještina koje su studenti sa tri fakulteta u BiH tokom proteklog online kursa i usvojili.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kineski predsjednik Xi Jinping u posjetu Srbiji 7. i 8. svibnja

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel