Regija     | 16.12.2021. 15:31 |

Bregu: Želimo ohrabriti pametne i kreativne mlade ljude da riskiraju

FENA Saopćenje

SKOPLJE/ SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) domaćin prvog Foruma zapadnog Balkana posvećenog novim inovacijama i poslovanju koji se održava u Skoplju, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.

- U prosjeku samo jedna ili dvije od stotinu gusjenica postanu leptiri. Slično tome između 90 i 95 posto startup firmi širom svijeta propadne tokom prvih pet godina rada. Odlična ideja ne znači mnogo bez dosta truda, istrajnosti i odgovarajućih poticaja. Bez neuspjeha nema ni inovacije i kreativnosti. Želimo ohrabriti pametne i kreativne mlade ljude sa zapadnog Balkana da riskiraju i pokušaju-rekla je generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu na otvaranju Foruma zapadnog Balkana posvećenog novim inovacijama i poslovanju Western Balkans Butterfly Innovation & Business Forum danas u Skoplju.

U saopćenju se navodi da je zapadni Balkan rangiran iza Evropske unije na globalnom indeksu inovacija preduzeća i zauzima između 50. i 84. mjesta. Mali, skoro neprimjetni pomaci mogu tokom godina donijeti promjenu. Veliki broj značajnih pomaka može se pronaći u oblasti proizvodnje hrane, turizma, kreativne i proizvodne industrije na zapadnom Balkanu. Uspješna inovativna preduzeća, sa novim vrijednostima koje donose, predstavljaju važan alat za transformaciju regiona.  

Bregu je ovom prilikom kazala da Forum posvećen novim inovacijama i poslovanju nije jednokratan događaj. Osmišljen je kao godišnji skup na kome će se sagledati najuzbudljiviji inovativni poduhvati iz prethodne godine i koji će pomoći i poticati regionalni inovativni ekosistem.

-U januaru 2022. godine ćemo pokrenuti prvo regionalno takmičenje za inovacije Butterfly Innovation Award čiji je cilj da se ohrabre mladi inovatori s univerziteta širom regiona. Put do uspjeha je često samotan, ali nama će biti drago ako vam možemo pomoći na tom putu - zaključila je Bregu. 

Forum, koji je organizovao RCC u saradnji s Evropskom preduzetničkom mrežom (EEN), posvećen je uspješnim pričama o inovacijama iz našeg regiona. Strukturiran je tako da obuhvata širok raspon učesnika, od svjetski priznatih brzorastućih preduzeća do malih, inovativnih inicijativa u ranoj fazi razvoja kojima se daje prilika da predstave svoj rad i da se povežu sa potencijalnim investitorima.

Osim generalne sekretarke RCC-a, uvodna obraćanja su imali i zamjenica generalnog direktora za istraživanja i inovacije u Evropskoj komisiji Signe Ratso, direktor Izvršne agencije za Evropsko vijeće za inovacije i programe za mala i srednja preduzeća (EISMEA) Jean David Malo i potpredsjednik Vlade za ekonomska pitanja Sjeverne Makedonije Fatmir Bytyqi.

Ovom prilikom kako se navodi u saopćenju istaknuto je da uprkos ogromnom potencijalu, inovacije ne mogu same napredovati. Prema istraživanju Balkan barometar, samo je jedno od pet preduzeća u regionu dobilo finansijsku pomoć za svoje inovacijske aktivnosti tokom 2020. godine. Šest ekonomija zapadnog Balkana ulaže prosječno manje od 0,5 posto BDP-a u istraživanja i razvoj.

Tako su privredni subjekti sa zapadnog Balkana zabilježili smanjenje inovacijskih aktivnosti s obzirom da je samo njih 16 posto predstavilo novi proizvod tokom prethodnih dvanaest mjeseci. Tokom prethodnih godina poboljšani su rezultati Zapadnog Balkana u oblasti inovacija. Međutim, inovacijski napori bi u budućnosti trebali biti više usmjereni na sektore i aktivnosti koje nose dodanu vrijednost, a to su konkretno sektori koje su vlade iz regiona prepoznale u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište (CRM) i Zelenog programa za zapadni Balkan, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Bregu: Može li se znati koliko nas košta odlazak ljudi iz regiona?

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu