Bosna i Hercegovina     | 16.12.2021. 15:16 |

Općina Stari Grad- 120 svjetiljki javne rasvjete u Starom Gradu nije u funkciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - Općina Stari Grad Sarajevo traži od Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi KS da otkloni kvarove evidentirane na javnoj rasvjeti na području te općine i upozorava ‘da je najuža gradska jezgra u mraku’.

- Više od 120 svjetiljki javne rasvjete u Starom Gradu nije u funkciji. Neke od njih ne rade posljednjih desetak dana, a na nekima su evidentirani kvarovi stari dvije godine – naglašeno je.

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost oblast javne rasvjete u direktnoj je nadležnosti Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS koje predvodi ministar Enver Hadžiahmetović, ‘prema kojem je Općina Stari Grad Sarajevo uputila bezbroj zahtjeva i urgencija’.

- Kao lokalna samouprava nemamo nadležnost nad održavanjem javne rasvjete. Stoga, svaki kvar, prijavu građana i što na terenu evidentiraju naši sekretari mjesnih zajednica, automatski prosljeđujemo u Kanton Sarajevo i zahtijevamo rješenje. Samo u posljednjih 20-ak dana općinska Služba za investicije i komunalne poslove uputila je resornom ministarstvu tri urgencije, a Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica akt u kojem su precizno naveli lokacije na kojima ne radi rasvjeta, tražeći da djeluju u skladu sa svojim nadležnostima - ističe se.

Općina Stari Grad naglašava da je problem rasvjeta u najužoj jezgri, na području mjesne zajednice Baščaršija aktuelan godinama.

- Uže jezgro Starog Grada, Baščaršija, parkovi i javne površine su bez adekvatne javne rasvjete. Prema evidenciji Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, javna rasvjeta nije u funkciji na nekoliko lokacija u ulicama Štrosmajerova, Gazi Husrev-begova, Sime Milutinovića, Mustaj-pašin mejdan, Kundurdžiluk, Mula Mustafe Bašeskije, Ćurčiluk mali i drugim. Problem je i nefunkcionisanje javne rasvjete na Trgu fra Grge Martića, ispred ulaza u Katedralu. Zbog toga su nam se obratili predstavnici Katedrale Srca Isusova, traže hitno rješavanje jer je neprimjereno da se to dešava u vrijeme najvećeg katoličkog praznika - navodi se.

U padinskim dijelovima te općine situacija je, kako se navodi iz Općine Stari Grad, još gora.

- Rasvjeta ne radi u brojnim mjesnim zajednicama. Na području Mošćanice - najveće mjesne zajednice u Starom Gradu, evidentirano je čak 40 kvarova. Ne možemo tolerisati nemar koji nadležno ministarstvo pokazuje prema građanima Općine Stari Grad Sarajevo i s pravom im upućujemo javnu kritiku i poziv da počnu raditi svoj posao i otklone evidentirane kvarove na javnoj rasvjeti - naglašava Služba za odnose s javnošću i informacione sisteme Općine Stari Grad Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Isak i Čengić obišli lokacije u općini Stari Grad pogodne za smještajne kapacitete FUP-a

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel