Svijet     | 15.12.2021. 09:53 |

SAD razmatra nove mjere pritiska na mijanmarsku huntu

FENA Internet

KUALA LUMPUR, 15. decembra (FENA) – Sjedinene Države razmatraju nove mjere pritiska na mijanmarsku huntu da se vrati “demokratskom putu”, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken u srijedu, dok zabrinutost raste zbog pojačanih akcija vojske na 'gušenju' nezadovoljstva.

Mijanmar je u haosu od februara kada je vojska svrgnula civilnu vladu Aung San Suu Kyi.

Sjedinjene Države uvele su neke sankcije hunti, a regionalni blok Udruženje zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) sačinio je “mapu puta prema miru", ali su se pojavile ozbiljne sumnje prema obavezivanju generala na rješenje krize.

Govoreći tokom posjete Maleziji, koji je među nekoliko država članica ASEAN-a koje su snažno kritikovale puč u Mijanmaru, Blinken je priznao da se situacija “nije poboljšala”.

- Mislim da će biti veoma bitno u sedmicama i mjesecima koji su pred nama da razmotrimo kakve dodatne korake i mjere možemo poduzeti – pojedinačno i kolektivno - da izvršimo pritisak na režim da se vrati demokratskom putu - kazao je.

- To je nešto što razmatramo, dodao je Blinken ne pominjući kakve bi te mjere mogle biti.

Puč je izazvao proteste širom zemlje, ali je hunta odgovorila brutalnim gušenjrem nemira u kome je poginulo više od 1.300 ljudi, a hiljade je uhapšeno, saopćila je lokalna posmatračka grupa.

Blinken je također izjavio da Sjedinjene Države “veoma aktvno” razmatraju da li bi tretman vlasti u Mijanmaru prema muslimanskoj manjinskoj grupi Rohinja “mogao predstavljati genocid”.

Rohinje se suočavaju sa sveprisutnom diskriminacijom u Mijanmaru, a stotine hiljada njihovih pripadnika pobjeglo je u susjedni Bangladeš 2017. godine nakon vojne akcije na suzbijanju protesta, prenosi AFP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zvaničnici - Izrael obavijestio Washington o planovima evakuacije palestinskih civila iz Rafaha

Najmanje 2.200 uhapšenih u u propalestinskim protestima u univerzitetskim kampusima širom SAD

Ruske snage ušle u vojnu bazu s američkim vojnicima u Nigeru

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel