Bosna i Hercegovina     | 10.12.2021. 10:55 |

CCI: Građani nemaju uvid u trošenje javnih sredstava i rad javnih preduzeća

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Centri civilnih inicijativa (CCI) ukazali su u saopćenju za javnost na, kako navode, nedopustivu dugogodišnju praksu kršenja zakona od javnih preduzeća u BiH, ističući kako građani nemaju uvida u trošenje javnih sredstava i rad javnih preduzeća.

-Iako je to zakonska obaveza mnoga javna preduzeća nisu učinila javno dostupnim te informacije, čime su prekršile zakon. Većina javnih preduzeća, u nadležnosti entiteta i kantona, ne objavljuje podatke o svom poslovanju - kaže se u saopćenju CCI-ja. 

Precizira se da od 137 javnih preduzeća koliko ih ukupno ima u nadležnosti deset kantona i dva entiteta, 32 javna preduzeća uopće i nemaju aktivnu web stranicu, tako da javnosti ne samo da nisu dostupni podaci o organizacijskoj strukturi ili finansijski pokazatelji, nego čak ni opće informacije o pojedinim javnim preduzećima.

- Neprihvatljivo je da građani, čijim novcem se finansira rad javnih preduzeća, nemaju uvid kako se njihove pare troše, a najviše bi se trebale izdvajati za javne usluge i potrebe od javnog interesa - smatraju u CCI-ju.

Navode kao primjer podatak da u Republici Srpskoj od 2010. do 2018. godine, za 39 od ukupno 48 javnih preduzeća u nadležnosti tog entiteta, nije dostupan nijedan izvještaj o poslovanju.

Slična situacija je, kako navode iz CCI-ja, i sa javnim preduzećima u nadležnosti Federacije BiH.

- U tom slučaju, ako građani žele vidjeti kako javna preduzeća troše novac, to neće moći uraditi za 36 od 48 javnih preduzeća u nadležnosti FBiH koja nemaju javno dostupnih izvještaja putem bilo kojeg izvora. Također, u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima u FBiH iz 2012. godine navedeno je i da su javna preduzeća u FBiH dužna da informacije o svojoj organizacijskoj strukturi i finansijskom poslovanju učine dostupnim građanima putem web stranice javnog preduzeća - navodi CCI. 

Kako se precizira, sveukupno posmatrajući dostupnost godišnjih izvještaja o radu za 137 javnih preduzeća, 83 posto ih nije dostupno javnosti, odnosno 1.020 od 1.233 izvještaja koji su trebali biti objavljeni. To, kako ističu, ukazuje na veliku količinu informacija o poslovanju javnih preduzeća koje su izuzete od javnosti.

- Od 213 dostupnih izvještaja, tek 88 je dostupno na web stranicama javnih preduzeća, dok su preostali uglavnom dostupni na stranicama parlamenata, skupština ili vlada. Uzimajući u obzir podatak da u Bosni i Herecegovini postoji više od 550 javnih preuzeća i da ih je većina u nadležnosti općina i gradova, pretpostavka je da je broj preduzeća koji krše odredbe zakona o objavljivanju informacija o svome poslovanju veći naročito uzimajući u obzir podatak da 50 posto svih javnih preduzeća u nadležnosti svih nivoa u BiH nema dostupnu web stranicu - naglašeno je.

Centri civilnih inicijativa smatraju nedopustivim bilo koje kršenje zakona, posebno kad se dešava od javnih institucija, preduzeća odnosno onih koji troše javni novac 's kojim treba postupati posebno odgovorno i u interesu građana'.

- Neophodno je, čim prije, objaviti informacije i zaustaviti kršenje zakona ili da se za to snose posljedice kao u slučajevima kršenja zakona od privatnih preduzeća - poručili su iz CCI-ja. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

CCI: Javne institucije krše zakon o reviziji, posljedice snose građani

Potpisan memorandum o suradnji između CCI-a i Doma zdravlja Tomislavgrad

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta