Bosna i Hercegovina     | 09.12.2021. 12:28 |

EU donirala terensku opremu Graničnoj policiji BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. prosinca (FENA) - Europska unija donirala je Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine (GPBiH) opremu za obavljanje svakodnevnih operacija na terenu vrijednosti oko 430.000 eura.

Radi se o pet specijaliziranih prikolica za vozila s mobilnim kućicama za višednevni boravak službenih pasa, 70 dvogleda, 25 termovizijskih kamera, 30 ručnih uređaja za noćno promatranje, jedno terensko vozilo i službeno plovilo plitkog gaza, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Opremu je uručio šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Izaslanstva EU u Bosni i Hercegovini Nicolas Bizel u prisustvu direktora Granične policije BiH Zorana Galića i zamjenice šefice Misije IOM-a u Bosni i Hercegovini Blanche Picarello.

"Pripadnici GPBiH suočeni su s povećanom razinom rizika u obavljanju svojih dužnosti, ponajprije radi migrantske krize i nedostatka ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava. Stoga, ovim putem zahvaljujem Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) i Europskoj uniji na kontinuiranoj potpori i na tome što su prepoznali važnost jačanja kapaciteta GP BiH jer bez njihove pomoći i intervencija ne bismo bili u mogućnosti kvalitetno obavljati zadaće u zaštiti državne granice", izjavio je direktor GPBIH Zoran Galić.

Europska unija sutra će Ministarstvu unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije donirati jedan kombi i jednu termovizijsku kameru u vrijednosti od oko 47.000 eura.

Kako se navodi u priopćenju, Europska unija kroz različite fondove od 2018. godine podržava vlasti u Bosni i Hercegovini po pitanju migracija i upravljanja granicama u kontekstu povećanog broja migranata i izbjeglica prisutnih u zemlji od kraja 2017. godine, a zahvaljujući pomoći EU, omogućen je rad privremenih prihvatnih centara u BiH, uključujući nedavno otvoreni privremeni prihvatni centar Lipa.

Kroz fondove EU migrantima koji borave u BiH pružaju se osnovne usluge smještaja, hrane i vode, osiguravaju sanitarni uvjeti, odjeća i psihološko savjetovanje, te pristup obrazovanju i zdravstvenim uslugama.

Donirana sredstva se koriste i za nabavku opreme i pružanje stručne podrške Ministarstvu sigurnosti BiH, Službi za poslove sa strancima BiH, Graničnoj policiji i Sektoru za azil BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Policiji Unsko-sanske županije i drugim agencijama i institucijama u državi.

Sredstva za projekat "EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH" su osigurana kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Projekt provodi IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC-om).

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Državljanin Turske lišen slobode zbog krijumčarenja 22 stranih državljana

Većina zemalja Europske unije zalaže se za ukidanje mjera protiv Kosova

Sastanak ravnatelja Granične policije BiH sa šefom Odjela za vladavinu prava EU u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu