Bosna i Hercegovina     | 08.12.2021. 15:59 |

KUCZ obezbijedila opremu za Urgentni centar Kantonalne bolnice Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 8. decembra (FENA) - Kantonalnoj bolnici Goražde danas je isporučena vrijedna oprema čiju nabavku je sa 15.000 KM finansirala Kantonalna uprava civilne zaštite. Riječ je o savremenim aparatima kojima će se prije svega koristiti Urgentni centar, čiji uposlenici ističu da je obezbijeđena oprema od velikog značaja.

- Svakodnenevno se susrećemo sa problemom nedostatka adekvatne opreme i želimo se zahvaliti Kantonalnoj civilnoj zaštiti koja nam je donirala ovu opremu. To će nam pomoći u daljem radu i poboljšati uslove za pružanje usluga pacijentima - kazao je tehničar u prijemno urgentnom centru Eldin Kulenović.

Direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr. Nermina Kamenica podsjetila je da Kantonalna uprava civilne zaštite po drugi put oprema službe ove zdravstvene ustanove.  

- Oprema je izuzetno vrijedna i to su savremeni aparati koji trebaju da služe u Urgentnom centru za imobilizaciju ekstremiteta pri povredama pacijenata kao i prilikom pružanja prve pomoći, od defibrilatora, pumpe, aspiratora i inhalatora kao i laringoskopa, dakle to je sve za prvu pomoć pri povredama pacijenata - pojasnila je dr. Kamenica.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kenan Kanlić naglasio je da je uprava za ovu godinu  predvidjela određeno opremanje osnovanih  službi u sistemu CZ.

- Ovo je jedna u nizu opreme koju dajemo našoj službi za medicinsku pomoć pri JZU Kantonalna bolnica Goražde. Cijenimo da ćemo i u narednom periodu u skladu sa našim Programom razvoja zaštite i spašavanja BPK Goražde za 2021-2025. godinu sigurno obezbijediti sredstva za opremu našim službama  kako bi imale sve što je potrebno i kako bi  pacijenti mogli dobiti adekvatnu uslugu - kazao je Kanlić.

Ministar zdravstva Eniz Halilović kazao je da je pored sredstava koje izdvaja resorno ministarstvo i ovaj način da se pomogne Kantonalnoj bolnici u cillju unaprijeđenja pružanja cjelokupne zdravstvene zaštite, od velikog značaja

- S obzirom na to da naša Kantonalna bolnica ne može određena sredstva izdvojiti iz svog budžeta za nabavku opreme, dobra koordinacija između ove ustanove i civilne zaštite je od velikog značaja u cilju obezbjeđenja uslova za pružanje zdravstvne zaštite na području BPK Goražde. U poboljšanje zdravstvene zaštite mi smo uložili značajna sredstva posebno u Kantonalnu bolnicu Goražde odnosno  nabavku  neophodne medicinske opreme -kazao je Halilović.

I u narednom periodu najavio je izdvajanje određenih sredstava za modernizaciju opreme u skladu sa finansijskim mogućnostima i za potrebe domova zdravlja na području BPK Goražde.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Jedinice KUCZ BPK Goražde spremne pružiti pomoć ugroženom stanovništvu

KUCZ izdvojit će 50.000 KM za kupovinu vozila Kantonalnoj bolnici Goražde

Vlada BPK odobrila isplatu posljednje rate studentskih stipendija

Promo

M:tel: Samsung telefoni sa sjajnim poklonima! Neka vaš izbor bude Galaxy AI!

Super vijesti za korisnike mobilne mreže BH Telecoma: Automatska aktivacija VoLTE usluge

Telemach BH - Uzbudljivi svijet serija za mlade u EON Video klubu