Svijet     | 07.12.2021. 14:26 |

Rinkēvičs: Rusija će platiti visoku cijenu invazije na Ukrajinu

FENA Internet

LONDON, 7. decembra (FENA) – Zapad mora poslati snažnu poruku Rusiji kako bi odvratio Kremlj od napada na Ukrajinu, ukljućujući i mjere kao što je isključivanje Rusije iz platnog sistema SWIFT, sankcije plinovodu Sjeverni tok 2 i jačanje istočnih rubnih teritorija NATO-a – saopćio je u utorak visoki latvijski zvaničnik.

Američki mediji javili su da američke obavještajne agencije procjenjuju da bi Rusija mogla planirati ofanzivu na Ukrajinu na više frontova već početkom iduće godine koja bi uključivala do 175.000 vojnika. Rusija negira da planira invaziju i tvrdi da je Zapad preplavljen rusofobijom.

- Rusija treba unaprijed znati kakva je ekonomska cijena toga - izjavio je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkēvičs Reutersu u intervjuu u Londonu.

Rinkēvičs, koji je na položaju šef latvijske diplomatije od 2011., izjavio je kako je nejasno da li Putin jednostavno pokušava da testira riješenost Zapada ili da li Kremlj planira invaziju na Ukrajinu punog obima.

- Možda astrologija ili neka druga preciznija nauka treba biti korištena. Ja, međutim, vjerujem da je Ukrajina za Rusiju i Putina suštinski dio njihove vizije velike Rusije - kazao je Rinkēvičs.

Ukoliko Rusija napadne Ukrajinu onda bi Zapad, tvrdi Rinkēvičs, trebao pripremiti paket veoma štrožih ekonomskih sankcija, među kojima je isključivanje Rusije iz međunarodnog platnog sistema SWIFT koji koriste banke širom svijeta i sankcioniranje plinovoda Sjeverni tok 2 vrijednog 11 milijardi dolara.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Švedska će nastaviti s planovima za slanje vojnika u Latviju

Ukrajina i Latvija potpisale desetogodišnji bilateralni sigurnosni sporazum

Ministar Velagić povodom Dana nezavisnosti: Naše bogatstvo su različitosti koje trebamo njegovati

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu