Regija     | 07.12.2021. 11:18 |

Norveška i CPCD potpisali ugovor o projektu jačanja civilnog društva na Balkanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Olav Reinertsen potpisao je ugovor o donaciji Centru za promociju civilnog društva (CPCD) iz Sarajeva za projekt ‘Smart Balkans – Civil Society for shared society in the Western Balkans’ koju dodjeljuje Ministarstvo vanjskih poslova Norveške.

Cilj projekta, vrijednog više od 34 miliona KM, je jačanje civilnog društva u šest zapadnobalkanskih država (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija), a provodit će ga konzorcij koji predvodi CPCD od januara iduće godine do decembra 2025. godine.

- Sa ovim programom Ministarstvo vanjskih poslova Norveške doprinosi jačanju participatornih demokratija i euro-atlantske saradnje i integracije u šest zapadnoevropskih zemalja jačajući organizacije i mreže civilnog društva. Organizacije civilnog društva u regiji igrat će još snažniju i aktivniju ulogu u stvaranju mirnih i inkluzivnih društava - rekao je ambasador Reinertsen na ceremoniji potpisivanja.

Projektne aktivnosti će biti usmjerene ka stvaranju snažnijih, održivijih i aktivnijih organizacija civilnog društva. 

Direktorica CPCD-a Aida Daguda je kazala da projekt odslikava sve potrebe civilnog društva za kvalitativnim promjenama u području stabilnosti i sigurnosti, te dobre uprave u šest država.

Teme koje će pokrivati projekt su: borba protiv organizovanog kriminala i prevencija radikalizacije, uključujući nasilni ekstremizam; pomirenje, uz interkulturni dijalog; reforme koje podržavaju euro-atlantske integracije; ljudska prava i rodna ravnopravnost, uključujući rodno zasnovano nasilje u porodici; sloboda izražavanja i nezavisni mediji itd.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Norveška bi trebala ubrzati usvajanje pravila i propisa EU

Norveška planira povećati vojnu potrošnju na akumuliranih 56 milijardi dolara do 2036.

Helikopter se srušio u okean kod Norveške, jedna osoba poginula i pet povrijeđeno

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu