Magazin     | 04.12.2021. 10:15 |

Konjički sport u FBiH u posljednjih nekoliko godina bilježi značajan razvoj

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Konjički sport u Federaciji BiH u posljednjih nekoliko godina bilježi značajan razvoj i ide u pravcu omasovljenja.

- Već imamo takmičare u dresurnom jahanju, preskakanju prepona i daljinskom jahanju koji postižu zavidne rezultate i sa nestrpljenjem očekuju kada će im naši komplikovani zakonski propisi omogućiti izlazak na međunarodnu scenu - kazao je Feni predsjednik Saveza konjičkih organizacija FBiH Abdulah Imamović.

Dodao je da je vrlo značajno da se u nekoliko klubova radi sistematski, tako da obuka počinje od djece pa se nastavlja sa juniorima i na kraju nastupaju seniori.

Istakao je da je dugotrajan proces da se dođe od kategorije djeca do kategorije vrhunskog takmičara, te da to  zahtijeva stručne trenere, puno treninga i puno strpljenja, ali na kraju se to sve isplati kroz zadovoljstvo i uživanje u takmičarskim danima.

- Klubovi poput KK Sarajevo, KK Vilenjak - Visoko, KK Basquill - Rakovica, KK Hidalgo - Sarajevo i KK Visoko - Visoko prednjače i u rezultatima i akcijama koje preduzimaju na planu obuke mladih jahača - kazao je Imamović.

Ove godine  prvi put u istoriji konjičkog sporta bit će organizirano svečano proglašenje pobjednika i dodjela priznanja takmičarima koji su imali najviše uspjeha u ovoj sezoni. Svečanost će biti upriličena u nedjelju, 5. decembra, u Sarajevu, a  organizator je Savez konjičkih organizacija FBiH.

- Nadamo se da ćemo u narednim godinama imati i više takmičarskih dana i više takmičara, a da će ova manifestacija vremenom postati tradicionalna - dodao je Imamović. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U FBiH industrijska proizvodnja u martu manja za 7,5 posto, godišnji pad 9,3 posto

Šest transplantacija za sedam dana u Federaciji BiH

Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu