Bosna i Hercegovina     | 05.12.2021. 11:56 |

Đerlek:Solidarnost država regije važna, posebno zdravstvenih radnika

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vlade Republike Srbije dr. Mirsad Đerlek istaknuo je zajedničko zalaganje i solidarnost država regije u pandemiji, posebno napore koje ulažu zdravstveni radnici, uvjeren da se samo tako može pobijediti virus korona i vratiti životu koji svi željno iščekuju.

- Ipak je ovo iscrpljujuća borba, teška borba. Treba pohvaliti posebno zdravstvene radnike cijelog regiona koji su heroji ove borbe, dvadeset mjeseci u skafanderima. Zdravstveni sistemi u čitavom regionu daju sve od sebe, važno je to da se međusobno pomažemo - kazao je novinarima u Sarajevu.

Po njegovim riječima Srbija je spremna na solidarnost i dalje a vakcine, koje se budu proizvodile u Institutu ‘Torlak’ i fabrici koja je u izgradnji, dijelit će sa komšijama jer ‘svi smo suglasni da je u ovom trenutku najvažnije spašavati ljudske živote, boriti se za zdravlje ljudi’.

- Nadam se da region neće oskudijevati u vakcinama. Uvijek sam bio protiv toga što su bogate države kupile većinu vakcina, a da npr. Afrika ima dva do tri posto vakcinisanih. Ova planeta neće se osloboditi virusa korona dok ne vakcinišemo 70 posto svih stanovnika svijeta. To neće biti lak zadatak, ali ubijeđen sam da će raspodjela vakcina biti mnogo pravičnija nego dosad i da ćemo voditi tu borbu još godinu ili godinu i pol. Najvažnije je da budemo solidarni, u ovom teškom vremenu i jedinstveni jer zajedno moramo pobijediti ovu pošast koja odnosi mnogo života - naglasio je.

Kako Đerlek podsjeća, vakcina je najveća civilizacijska tekovina te apelira na stanovništvo regije, Evrope i svijeta da ne oklijevaju i što prije se vakcinišu.

- Poenta je da se uradi brza masovna imunizacija stanovništva da bismo spriječili mutaciju virusa korona. Kako nailaze nove mutacije i novi sojevi, sve su zarazniji i opasniji. Bojim se da se ne pojavi neki soj na koji će vakcine biti rezistente. Međutim, hrabri što će Srbija uskoro dobiti drugu generaciju vakcina i biti u stanju da pomognemo cijelom regionu. Ako se budemo, kao i dosad, zajedno borili virus korona će ipak biti pobijeđen, a mi se vratiti normalnom životu – kazao je.

Precizira da virus korona utječe i na mentalno zdravlje stanovništva, a post kovid sindrom može biti izuzetno težak jer je COVID – 19 multisistemska bolest koja napada sve organe.

- Optimista sam i nadam se da ćemo do sredine, najkasnije do kraja, naredne godine uspjeti pobijediti virus korona ako budemo solidarni kao dosad - naglasio je Đerlek.

Za vakcinaciju građana Bosne i Hercegovine protiv COVID - 19 kaže da je dosad realizirana u gradovima širom Srbije, a omogućavat će im to i dalje.

- Moramo biti dosljedni u solidarnost jer je bitno da nam životi i zdravlje stanovništva budu na prvom mjestu - poručio je.

Đerlek naglašava da je u državnom Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” u Beogradu proizvedeno dosad milion i pol doza ruske vakcine "Sputnik V" protiv virusa korona.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije jedan je od dobitnika priznanja Univerziteta u Sarajevu za doprinos programu kojim je omogućeno vakcinisanje akademskih i ne akademskih članova te visokoškolske ustanove.

Univerzitetska priznanja "Nagrada za mir i napredak" uručena su ranije ove sedmice u Sarajevu i za Grad Novi Pazar, Zavod za javno zdravlje Novi Pazar, dr. Aneli Halilović Šemsović i dr. Sefadilu Spahiću. Solidarnost je označena kao posebno bitna u vrijeme kad se svijet, već skoro dvije godine bori protiv virusa korona.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo