Stranačke aktivnosti     | 02.12.2021. 15:29 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Vildana Alibabić sindikatima obrazovanja: Ne bavi se vlast vašim problemima, već sljedećim izborima

Svim zastupnicima u Skupštini USK došlo je pismo Samostalnog sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja USK u kojem navode aktuelne probleme u obrazovanju.

Između ostalog, predstavnici sindikata kažu da od 2018. godine traže izmjene pedagoških standarda, da ni nakon 17 godina od donošenja zakona nije izrađen pravilnik o napredovanju, da je u maju ove godine Vlada USK povećala bod za plaće svim budžetskim korisnicima osim prosvjetnim radnicima, ne poštuje se Kolektivni ugovor, te da je ministar promijenio Pravilnik za prijem u radni odnos kojim se omogućava zapošljavanje podobnih.

Konstatiraju i da nema socijalnog dijaloga, jer uputili su pozive prema vladajućima i niko im nije odgovorio, te da se u posljednje vrijeme vrše pritisci na organizatore i učesnike nedavno održane protestne šetnje. Obrazlažu da su pismo zastupnicima napisali kako bi čuli njihova mišljenja i pitaju da li zastupnici odobravaju postupke ministra obrazovanja i Vlade USK prema prosvjetnim radnicima?

Vildana Alibabić, zastupnica Naše stranke u Skupštini USK, odgovara na ovo pismo:

„Poštovani predstavnici sindikata, vjerovatno vam niko neće odgovoriti na način da će reći bilo šta protiv vašeg stava. 'Ne zamjeraj se sindikatima' način je promišljanja većine političara. Eventualno će se oglasiti Klub SDA jer znaju da se to tako u politici radi, podržat će vaše stavove, ali će zaboraviti napomenuti da su i oni imali sličan odnos prije ovih. Možda se oglasi i vladajuća struktura da opravda svoje postupke.

Oglasit će se možda poneki pojedinac kao ja, koja nemam veliku političku moć niti snagu donošenja odluka koje bitno mogu promijeniti odnose. I sama sam prosvjetna radnica i znam da većina onih koji donose odluke nisu svjesni šta znači rad prosvjetnog radnika, šta znači pripremiti nastavu, pregledati stotine testova u tri dana, a ne pogriješiti - jer i najmanja greška može napraviti veliku nepravdu učeniku - u jednom polugodištu svakog učenika testirati, usmeno ispitati, sve evidentirati, održavati roditeljske sastanke... I sve to raditi za oduvijek slabo plaćen posao.

Koliko god vi pokušali objasniti težinu i odgovornost posla kojeg obavljate u svom pismu, nije to prizma kroz koju vas oni vide, njihova prizma je drugačija. Njihov način razmišljanja i ponašanja se nalazi unutar političkog svijeta u kojem nema prostora za kulturu dijaloga. Stranačka hijerarhijska struktura ne poznaje dijalog, samo naredbodavce i poslušnike. Njihov je svijet odavno utaban zapošljavanjem samo 'svojih', zato im nikako ne odgovaraju pravilnici sa kriterijima. Nema prostora za kulturu kvalitete, niti težnje za unapređenjem. Ne razmišljaju oni o vašem pravu na napredovanje niti vrednovanju vašeg rada.  

U svom svijetu oni se dobro osjećaju, moćni su, odlučuju kome će šta 'dati', a koga će kazniti. Njihova obrazovna politika završava kod imenovanja upravnih odbora, smjene direktora i postavljanja 'svojih', a poslije toga nema ničeg više. Nema planova, nema strategija, nema unapređenja. Samo je jedan cilj, ostati na vlasti što duže. E, tu postajete važni!

Tu postajete ciljna grupa, jer imate izborni kapacitet koji se mjeri u hiljadama, zbog čega vam pred izbore možda i povećaju taj bod. Znate već kako to ide! Ne razmišljaju oni o vama, već o sebi – kako što duže ostati na dobro plaćenoj poziciji.

Suvišno je nakon ovog da kažem kako ne odobravam postupke Vlade USK i Ministarstva obrazovanja prema vama. Da odobravam, ne bih bila u opoziciji. Jedini savjet koji vam mogu dati je da se organizirate još jače, još bolje. Ojačajte svoje kapacitete tako da vi odlučujete o vašoj sudbini, otvorite aktivizmom postupak široke javne rasprave u pogledu vaših prava, dostavite ministru, i sadašnjem i budućem, vaše zahtjeve i natjerajte ga svim zakonskim mehanizmima koje posjedujete da ih ispuni. U meni i Našoj stranci ćete imati saveznika.“

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

+387 33 408 884

https://www.facebook.com/nasastranka.ba/

www.nasastranka.ba

 

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo