Kultura     | 01.12.2021. 16:37 |

NUBBiH - Direktor Ovčina na konferenciji CENL-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina učestvovao je na godišnjem sastanku mrežra nacionalnih biblioteka Europe CENL.

Ovčina aktivno je uzeo učešća u radu ove konferencije, uključujući i radne grupe za pripremu pojedinih zaključaka.

CENL je mreža koja je nastala 1987. godine. Ova mreža nacionalnih biblioteka Europe ima za cilj povećati i ojačati ulogu nacionalnih biblioteka u Europi, posebno u pogledu njihovih odgovornosti u održavanju nacionalne kulturne baštine i osiguravanja pristupačnosti znanja u tom području.
Rad NUBBiH je prepoznat od ove mreže te je u 2021. godini NUBBiH dobila CENL-ov grant Erland Kolding Nielsen, koji nosi naziv po dugogodišnjem direktoru Kraljevske biblioteke Danske i međunarodnog bibliotečkog stručnjaka. Grant je realizovan kroz radionicu na temu “Očuvanje, zaštita, prezentacija arhivskih dokumenata“. Radionica, održana 22. oktobra u prostorijama NUBBIH, okupila je domaće i regionalne stručnjake iz oblasti digitalizacije, konzervacije i restauracije arhivskih dokumenata, a njome je moderirao direktor Ovčina.

Radionici je prethodila promocija publikacije Poljičke isprave I - iz Zbirke Aleksandra Poljanića. Promociju i radionicu pratila je prigodna izložba dokumenata iz Arhiva Poljičke republike koji se nalaze na Odjeljenju Specijalnih zbirki NUBBiH.

Sljedeći godišnji sastanak direktora nacionalnih biblioteka Evrope (Conference of European National Librarians) održat će se u Ankari od 19. do 21. juna naredne godine. Za novog predsjedavajućeg CENL-a izabran je Frank Scholze, generalni direktor Nacionalne biblioteke Njemačke, saopćeno je iz NUBBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

NUBBiH promovisala 28. broj časopisa 'Bosniaca' na Sajmu knjiga

Predstavnici NUBBiH i Goethe-Instituta Sarajevo razgovarali o nastavku saradnje

Novi priručnik u stručnoj Ediciji NUBBiH Bibliotečki klasifikacioni sistemi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu