Stranačke aktivnosti     | 30.11.2021. 19:03 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sanela Klarić: Termo blok 7 nezakonito je vođen projekt - potvrdila i Energetska zajednica

Izgradnja Termo bloka 7 ugrožena je nakon što je General Electric, kao jedan od glavnih podizvođača radova, prekinuo saradnju s kineskim konzorcijem kao glavnim izvođačem radova. Elektroprivreda BiH tim povodom traži od Parlamenta FBiH da joj da podršku za angažman stranih konsultanata koji će procijeniti opremu koju nude kineski investitori kao zamjenu za opremu General Electrica. Klub Naše stranke to neće podržati, kaže zastupnica Sanela Klarić:

“Mi nismo bili ni za gradnju termo bloka 7. To se pokazalo ispravnim jer je upravo danas Energetska zajednica potvrdila da je garancija za kredit za blok 7 termoelektrane Tuzla nedozvoljena državna pomoć. To je moglo biti izbjegnuto jer su na pogubnost izgradnje tog bloka upozoravali i domaći autoriteti, pa i sam Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH. Još 2019. iz Nadzornog odbora EPBiH su rekli da se najveći rizik izgradnje termoelektrana odnosi na rast cijene proizvodnje zbog obaveze plaćanja naknade za emitovanje ugljen dioksida upravo iz termoelektrana.

Koliko vidimo niti upozorenja Nadzornog odbora koji 2019. godine upozorava na cijenu emitiranja ugljen dioksida od 25 eura po toni, niti trenutna situacija na tržištu gdje je cijena 65 eura, ne dopire do Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH. Svi stručnjaci upozoravaju na bankrot Elektroprivrede BiH. Termo blok 7 ugrožava Elektroprivredu BiH i energetski sektor. Ovu situaciju moramo vidjeti kao idealnu da se raskine nepovoljni ugovor putem medijacije i da planirani novac uložimo u sanacije postojećih blokova te nova postrojenja za obnovljive izvore energije. Dosta je što je dosad utrošeno 233 miliona KM Jedan dio je dat kao avans izvođaču, a jedan dio tog novca je utrošen za pripremu terena za mi izgradnju. Dio za pripremne radove, oko 80 miliona KM, je nepovratan greškom Vlade FBiH i EP BiH koji nisu obezbijedili ugovor koji štiti Federaciju. Umjesto toga, Elektroprivreda BiH želi se dublje uvući u realizaciju ugovora tako što će angažirati strane procjenitelje kineske opreme a time se dublje uvlači i u kršenje zakona. I to onog o javnim nabavkama. Našu podršku nemaju.”

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dopuna najave događaja: Press konferencija Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Naša stranka - Pozivamo sve političare u BiH da napuste retoriku podjela i raspirivanja mržnje

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine