Kultura     | 30.11.2021. 13:11 |

Stručno-znanstveni skup o problemima u školstvu ali i vizijama u budućnosti

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 30.  studenoga (FENA) – U organizaciji Hrvatske akademije za znanosti i umjetnost (HAZU) u BiH u utorak je otvoren stručno-znanstveni skup "Školstvo-stanje, problemi, perspektiva, vizija" koji je okupio ugledne akademike, profesore, pedagoge i psihologe kako bi dali mišljenja i sugestije, ali i vizije kojima bi se moglo poboljšati školstvo u BiH.

Stručno-znanstveni skup otvorio je predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i dopisni član Akademije Nevenko Herceg, koji se osvrnuo, uz ostalo, na zastarjelost i neadekvatnost prosvjetnog sustava u odnosu na današnje društvo.

- Duboko smo svjesni realnosti, svjesni stvarnih nedostataka, rekao bih zastarjelosti ili neadekvatnosti u odnosu na ono što naš prosvjetni sustav nudi i onoga što društvo odnosno tržište rada pa i život danas traži - rekao Herceg.

Tu se posebno osvrnuo na rezultate provedenih međunarodnih istraživanja kad se govori o učeničkim postignućima u smislu primjene usvojenih znanja učenika u BiH, objavljivanih od 2018. do 2020. godine, podsjećajući kako oni nisu zadovoljavajući.

- Oni su poziv na buđenje koji svi mi, kao društvo, politika i vlast, moramo prepoznati - podvukao je Herceg.

Podsjetio je da Vlada puno čini kako bi ojačala školstvo kadrovski i financijski.

Tehnički smo obnovili škole, podigli primanja nastavnicima i profesorima, upravo rješavamo zapošljavanje više od 200 djelatnika u školstvu, stalno podupiremo rad našega Sveučilišta, naveo je premijer HNŽ-a.

Dodao je kako Vlada također financijski i kadrovski podržava započeti proces koordinacijskih međužupanijskih priprema za provedbu nužne kurikularne reforme kada je riječ o planu i programu na hrvatskom jeziku, planu za osnovno i srednje obrazovanje.

Akademik Mladen Bevanda, predsjednik HAZU-a u BiH istaknuo je kako ova institucija pridaje osobitu važnost razvoju i stanju na svim stupnjevima obrazovanja, posebice na osnovnom i srednjoškolskom jer tu se, naglašava, u školama, kao rasadniku, radilištima i gradilištima, prepoznaju talentirani i daroviti.

- Tu se očituju radišnost, marljivost i razni afiniteti. Tu su i vrsni profesori i nastavnici koji razvijaju ljubav prema učenju, školi, prema znanosti i umjetnosti - ustvrdio je.

Stoga je, dodaje, Akademija u svoj program rada uvrstila i rad o uvidu u stanje i probleme i viziju kako dalje razvijati školstvo u budućnosti.

Dr. sc. Marko Nedić iz Ministarstva obrazovanja Županije Posavske, koji je govorio o značajkama osnovnog i srednjeg školstva s osvrtom na pedagoški standard i politiku obrazovanja, ocijenio je kako bi obrazovanje trebalo ponuditi odgovore na brojne izazove današnjice.

-  Ono samo neće moći dati odgovore ako ne bude osmišljeno planiramo i pozicionirano u okviru ukupne državne politike - kazao je dr. sc. Nedić.

Smatra kako je osnovno obrazovanje važno da, kao drugi stup u obrazovanju, stvori pretpostavke za razvoj ličnosti i krajnji cilj da svako dijete osposobi za život.

-  To je moguće ako ga naučimo da radi samo i razvije koncepciju cjeloživotnog učenja kako bi pomoglo u sredinama u kojima bi živjelo i sebi omogućio da primjenom znanja sposobnosti i vještina, koje je steklo u obrazovanju, i samo kvalitetnije živi – naglasio je.

Nakon što sudionici ovoga stručno-znanstvenog skupa, ugledni akademici, profesori, pedagozi i psiholozi dadnu svoja mišljenja i sugestije koja se dotiču svih stanja i problema u školstvu, ali i vizije kojima bi se moglo poboljšati školstvo na našem području, HAZU će formirati radnu grupu koja će prikupiti te prijedloge i oblikovati u smjernice ili preporuke onima koji se na bilo koji način bave problemima i projekcijom razvoja školstva u BiH.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel