Kultura     | 30.11.2021. 10:32 |

Iz tiska izašla knjiga Franje Topića 'Bosna i Hercegovina naša domovina'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 30. studenoga (FENA) - Nedavno je iz tiska izašla nova knjiga prof. dr. Franje Topića, počasnog predsjednika HKD Napredak i PEU BiH, a riječ je o zbirci kolumni koje je profesor pisao u razdoblju od 2002. do 2017. godine za različite medije.

U knjizi naziva "Bosna i Hercegovina naša domovina" dr. Topić se prije svega osvrće na aktualnu situaciju kako u Bosni i Hercegovini, tako i šire s dosta općih tema kao što je dijalog, ekumenizam, konzumizam, natalitet i drugo.

Knjiga je podijeljena u četiri cjeline koje kronološki opisuju događaje navedenih godina. Riječ je o kolumnama objavljenim u Dnevnom listu od 2002. do 2003., Katoličkom tjedniku od 2005. do 2008., kao i o izabranim kolumnama, intervjuima i prigodnim govorima, priopćeno je iz HKD-a Napredak.

Knjiga se sastoji od 75 kolumni vezanih za političke, vjerske i društveno-kulturne događaje u Bosni i Hercegovini, a autor također donosi i razne stavove sugestivne spoznaje o pojedinim događajima poput položaja i budućnosti Hrvata u BiH, posebno u Sarajevu.

U brojnim člancima autor donosi i biografske sadržaje i putovanja koja je imao kao predsjednik HKD Napredak. U njima navodi pojedinosti o sastancima i razgovorima s čelnim ljudima kako iz BiH, Hrvatske, tako i iz svjetskog „mainstreama“.

Knjiga također donosi pojedine događaje iz crkvene problematike, osvrće se na smrt sv. pape Ivana Pavla II. kao i na izbor pape Benedikta XIV i pape Franje za poglavara Katoličke Crkve. Autor pronalazi papu Ivana Pavla II. kao neiscrpan izvor teme o zagovaranju mira u Bosni i Hercegovini, spominjući 263 intervencije Pape i Vatikana u pokušaju prekidanja sukoba u BiH.

U aktualnim temama koje se prikazuju kroz objavljene kolumne, autor međureligijskim stavovima i dogovorima iznosi rješenje suživota u Bosni i Hercegovini kao jedino moguće rješenje. Ništa manje ne piše ni o nekim važnim ličnostima, poput Rene Girarda, Teilharda de Chardina, svjetskoj literaturi kao što je djelo Fukuyama (Kraj čovjeka), ili Machiavellija „Vladar“ u kojem su istaknute karakteristike uspješnog vladara.

Posebnu pozornost autor sa svojim kolumnama ipak stavlja na potrebe prihvaćanja BiH svojom domovinom od strane bosanskohercegovačkih Hrvata i svih drugih građana. Na nekoliko stranica, kroz sva četiri poglavlja, Topić piše o značaju poštovanja, imanja i želje za uspjehom vlastite zemlje, ističući kako ni jedna zemlja, pored Hrvatske naravno, nema više kulturnih institucija (časopisi, radiji, kulturna društva) s hrvatskim predznakom od BiH.

"U ovoj zemlji je snažno prisutna kultura i tradicija Hrvata. Na nekoliko mjesta ističe kako je Vrhbosanska nadbiskupija među najstarijima (1089.) na ovim prostorima, ne zaboravljajući na franjevce, dominikance i redovnice. Prof. Topić na više mjesta ukazuje na konstrukcije koje se moraju promijeniti kako bi došlo do željenih rezultata i prosperitetne domovine BiH, ističući važnost povezanosti BiH i Hrvatske", stoji u saopćenju.

U posljednjem, četvrtom dijelu, autor donosi osvrte na neke izjave i prozivke koje su mu upućene.

Ova knjiga na 240 stranica teksta obrađuje i donosi određene velike ideje, pokreće aktualne teme iz prošlosti koje se i nakon desetak godina nisu razjasnile, gradi porušene mostove između islama i kršćanstva, ruši barijere među nepromjenjivim nacionalnim težnjama te pokušava izgraditi dublju moralnu svijest svih bosanskohercegovačkih građana, naveli su iz Napretka.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Topić: Ovim činom prelazi se iz dejtonske u briselsku BiH

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo