Bosna i Hercegovina     | 30.11.2021. 08:24 |

FENA i 15 drugih evropskih agencija pokreću zajedničku novinsku redakciju u Briselu

FENA Agencije

BRISEL, 30. novembra (FENA) - Federalna novinska agencija (FENA) zajedno s 15 drugih novinskih agencija iz Evrope pokreće projekat "Evropskog newsrooma". Podršku projektu najavila je i Evropska komisija.

- Prekograničnom saradnjom mediji postaju jači. Vidjeli smo nevjerovatne rezultate prekograničnog istraživačkog novinarstva, kao što je slučaj s nedavnim otkrivanjem Pandora dokumenata. Komisija namjerava intenzivirati svoju podršku za ovaj vid saradnje, a prvi korak ka tome je podrška za "Evropski newsroom" i nizom novih medijskih partnerstava do kraja godine - izjavila je ovim povodom potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton rekao je da se objedinjavanjem evropskog informacionog prostora povećava pristup građana kvalitetnim informacijama."

- Ova prva panevropska redakcija, koju danas najavljujemo, omogućit će novinarima da zajednički izvještavaju o EU poslovima i promoviraju duh saradnje u svojim državama. Sljedeće godine ćemo predstaviti Zakon o slobodi medija kako bismo podstakli pluralizam medija i poboljšali otpornost sektora u cjelini - kazao je Breton.
Pod koordinacijom njemačke agencije DPA, u "Evropskom Newsroomu" učestvuju i FENA (Bosna i Hercegovina), AFP (Francuska), ANSA (Italija), Agerpres (Rumunija), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA (Bugarska), EFE (Španija), Europa Press (Španija), HINA (Hrvatska), MIA (Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija) i TASR (Slovačka).

Integrisana redakcija će početi s radom sljedećeg ljeta. Cilj je podsticanje saradnje na nivou EU i dobijanje vijesti o EU na više jezika. Zadovoljstvo zbog uspješnog razvoja projekta, koji je kao važan prepoznala i Evropska komisija, izrazio je i direktor Fene Elmir Huremović.

-U proteklih više od godinu dana intenzivno smo s kolegama iz drugih agencija, radili na ovom projektu i drago mi je što će naša zajednička redakcija u Briselu konačno zaživjeti. Iz perspektive Bosne i Hercegovine ona bi trebala biti važan korak prema poboljšanju pristupa naših građana kvalitetnim, nepristranim i provjerenim informacijama o temama vezanim za EU. Upravo provjerene i vjerodostojne informacije postaju sve vrijednija roba u vremenu kada smo suočeni s poplavom dezinformacija. Sudjelovanje najboljih evropskih novinskih agencija, uključujući Fenu, u ovom projektu garantuje da će fokus rada "Evropskog Newsrooma" biti na istini. Radostan sam što ćemo kao vodeća novinska agencija u BiH i na ovaj način  doprinijeti medijskom pokrivanju Brisela kao važnog evropskog i evroatlantskog centra, ističe Huremović.  

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Najave događaja za 09.04.2024. godine (utorak)

Najave događaja za 08.04.2024. godine (ponedjeljak)

Najave događaja za 08.04.2024. godine (ponedjeljak)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu