Kultura     | 29.11.2021. 12:08 |

HNK Mostar: Predstava o ubijenoj viteškoj djeci izazvala najdublje emocije

FENA Saopćenje

MOSTAR, 29. studenoga (FENA) - Nova predstava Hrvatskog narodnog kazališta Mostar (HNK) pod nazivom "Kroz proces 10-6-93", autorice i redateljice Marine Petković Liker premijerno je izvedena u subotu, 27. studenoga u HNK-a Mostar.

Predstava je inspirirana događajem u Vitezu gdje je 10. lipnja 1993. godine osmero djece, igrajući se na igralištu među obiteljskim kućama, poginulo od granate ispaljene s položaja Armije RBiH, u danu kada je bilo potpisano jednodnevno primirje između HVO-a i Armije RBiH, priopćeno je u ponedjeljak iz HNK-a Mostar.

Redateljica Petković Liker je kazala kako je, razmatrajući taj događaj, osjetila dvostrukost i delikatnost problema. Navela je kako su tu, s jedne strane, djeca poginula i ranjena na dječjem igralištu u blizini svojih kuća, njihovi roditelji, braća i sestre koji su se s tom strahotom morali suočiti i živjeti s njom, ali i kako su u tom trenutku prekinute živote počeli živjeti ispočetka, slomljeni i obilježeni užasom, strahom i boli što s vremenom nije umanjeno.

- S druge strane tu je neprocesuiranje zločina, nepoznatost krivca, nepriznavanje krivnje, neprihvaćanje spomen-obilježja, nedostatak medijskog prostora, stigmatiziranje naroda, nepostojanje pobjednika i gubitnika, konstantni osjećaj neravnopravnosti ili lažne ravnopravnosti - zapisala je Petković Liker u tekstu objavljenom u programskoj knjižici predstave, dodajući kako se ta paradigma razlijeva na atmosferu u kojoj živimo, ali i kako je o tome važno pokušati govoriti.

Cilj je, kaže redateljica, 28 godina nakon što je jedna odluka i akcija nepoznata čovjeka obilježila živote djece i njihovih obitelji, učiniti ono što politika i dalje ne može.

- Želimo dopustiti da se specifična priča ispriča ljubavlju, snagom i suosjećanjem. Možda doista nikada nećemo moći razumjeti jer nismo doživjeli isto, ali možemo pokušati suosjećati. Želimo procesuirati, otpustiti i barem imaginarno otvoriti mogućnost da se promjena na razini osobnih odluka odgovornih za bilo koji zločin dogodi – zaključila je Petković Liker.

- Predstava "Kroz proces 10-6-93" nije agresivno i pamfletski angažirana kad je u pitanju predstavljanje rata i ratnih tragedija – kazao je umjetnički savjetnik HNK-a Mostar Dragan Komadina, dodajući „kako nas ona prije svega poziva na razumijevanje i suosjećanje za ljude koji žive s ogromnim gubitkom i boli".

Gloria Lujanović, stručna suradnica na predstavi i osoba na čiju se ideju HNK-a Mostar upustio u proces rada na ovoj predstavi, kazala je kako joj je „predstava 'Kroz proces 10-6-93' jako važna jer ju je ispunila nekom začudnom snagom koja joj pomaže obnoviti vjeru u ljude i suosjećajnost s drugim“.

- Predstava djeluje poput revolucije, ali one u kojoj barikade, i to vlastite, uklanjamo. Revolucija je nježnosti i međusobnog razumijevanja – dodala je Lujanović.

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru ovom predstavom želi pokazati duboku svijest o nužnosti kazališno rafiniranog, suptilnog i iznimno suvremenog pristupa jednoj ovakvoj temi.

Početak rada na predstavi "Kroz proces 10-6-93" započeo je snimanjem dokumentarnog video materijala: od srednjobosanskih krajolika do svjedočanstava članova obitelji stradale djece, gdje se bol miješa s gorčinom i ljutnjom zbog činjenice kako nitko nije kazneno odgovarao za ovaj strašni zločin, do iskaza (samo)ohrabrenja kako vrijedi vjerovati u sporu i dostižnu pravdu, ali i u ostanak i život u toj dolini tuge i nade.

U predstavi "Kroz proces 10-6-93" igraju: Miro Barnjak, Ana Franjčević, Mario Knezović, Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ana Ljubić, Nikolina Marić, Mirela Mijačank Kordić, Robert Pehar i Ivan Skoko.

Nakon premijere slijedi rad na produkciji dokumentarnog filma i radio drame o ovom zločinu u Vitezu, najavljeno je iz HNK-a Mostar.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

HNK Mostar oglasio se povodom izjave predsjednika Gradskog Vijeća Grada Mostara

Održana komemoracija za Ivana Ovčara, prvog ravnatelja HNK Mostar

Komemoracija za Ivana Ovčara, prvog ravnatelja HNK Mostar

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine