Bosna i Hercegovina     | 27.11.2021. 13:09 |

IANUBiH - BiH treba da se uveže s dijasporom i spriječi odlazak mladih (VIDEO)

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Internacionalna akademija nauke i umjetnosti Bosne i Hercegovine (IANUBiH) organizator je okruglog stola “Kuda ide Bosna i Hercegovina” na kojem se razgovara o brojnim aktuelnim temama i problemima što opterećuju i s kojima se suočava BiH, ali i potencijalnim rješenjima.

O budućnosti, ali i sadašnjisti BiH govore predsjednik IANUBiH Asim Kurjak te akademici Sead Alić, Žarko Papić, Žarko Primorac, Izet Mašić, kao i Halima Resić, redovna članica IANUBIH i profesorica Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Neposredno prije početka rada okruglog stola upriličena je pres konferencija na kojoj su između ostalog predstavljene aktivnosti ove akademije i njeni ciljevi.

Tako je voditeljica Razreda za dijasporu Edina Selesković, između ostalog, navela da je Bosna i Hercegovina na drugom mjestu u Evropi po obimu emigracije u odnosu na ukupan broj stanovnika, sa 1.471.594 emigranata, što čini 38,9 posto populacije BiH sa stopom emigracije visokoobrazovanog stanovništva od 23,9 posto.

Selesković je istakla da je značajan broj visokobrazovanih, naučnika, istraživača, otišlo iz BiH zadnjih 15 godina, te kako je kazala bh. dijaspora je značajan i nedovoljno iskorišten resurs.

Predsjednik IANUBiH Asim Kurjak je naveo da se više od milion i po građana BiH nalazi u dijaspori -
- Od toga je 224 doktora nauka i 117 pjesnika i književnika.

- Nemamo još uvijek odgovora kako te uspješne građane BiH vezati sa maticom zemljom. Pokušat ćemo ih pomalo vraćati - kazao je Kurjak.

Voditelj razreda za humanističke nauke Sead Alić smatra da je poseban zadatak ovog razreda inicirati međusobne razgovore i saradnju između akademija.

Voditelj razreda za medicinske nauke Osman Sinanović izdvaja za cilj promoviranje principa izvrsnosti, prema kriterijumima prihvaćenim u svjetskoj nauci, te sa težnjim dostizanja naučne istine.

Sinanović je također naglasio da će nastojati uspostaviti dobru saradnju sa Akademijom nauka i umjetnosti Bosne i Hercegoivine i njenim medicinskim odjeljenjem, kao i nametnuti se rezultatima.

Voditelj Razreda tehničkih i prirodno-matematičkih nauka i izvršni direktor Akademije Almir Badnjević rekao je da je njegov cilj zadržati mlade, jer se Bosnu i Hercegovina počela ponašati kao jedan starac, zemlja koja živi u prošlosti.

- Sve veći i veći broj ljudi napušta Bosnu i Hercegovinu. To je naš problem broj jedan i mi taj problem moramo spriječiti - podvukao je Badnjević.

Voditelj Razreda za religije Mijo Nikić istakao je značaj saradnje između religijskih zajednica i viziju religija koje obogaćuju ovaj svijet, te zajedničko propagiranje univerzalnih i moralnih vrijednosti.

Potredsjednik Internacionalne akademije nauke i umjetnosti Bosne i Hercegovine Žarko Papić mišljenja je da društvom u BiH treba da počne vladati znanje, nasuprot ogromnom nezanju koje danas postoji.

- Naš je osnovni zadatak da stvorimo osnove za drugačije politike, a ne da budemo u politici. Kuda ide Bosna i Hercegovina? Moram reći da je vrlo teško dati odgovor. Bosna i Hercegovina je paradigma savremenog svijeta. Nigdje u svijetu, u civilizacijskom smislu, nemate tu vrstu kombinacija, različitih kultura, religija - i to sve zajedno je funkcionisalo, gradilo kulturu zajedništva što nije suživot, već puno više - podvukao je Papić.

On je kazao da ne sumnja kako svijet iz svojih geopolitičkih interesa ne želi da to vidi te da je, između ostalog, zadatak akademske zajednice da to pokaže.

- Nisam uopće, to je moje lično mišljenje, zabrinut za sudbinu Bosne i Hercegovine. Sve će ovo proći, Bosna i Hercegovina će ostati - podvukao je.

Predsjednik IANUBiH Kurjak je kazao da BiH ide tamo gdje je bila, podsjetivši da je nekad bila oličenje zajedništva.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6811/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1mbdjcBy2YnWq4Pc80A_giaQbaBv0n-eM?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dizdar: Transparentnost u naučno–istraživačkom radu pokazuje se kao neophodna

U Sarajevu održan okrugli stol 'Porušene sarajevske džamije'

Obilježen Međunarodni dan Roma - Obrazovanje je ključ budućnosti

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost