Bosna i Hercegovina     | 25.11.2021. 14:51 |

Vlada TK obilježila 25. novembar, Dan državnosti BiH

FENA Saopćenje

TUZLA, 25. novembra (FENA) - Povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona položile su cvijeće i vijence te odali počast na spomen-obilježjima Slana Banja u Tuzli.

Delegaciju Vlade TK, koju je predvodio premijer  Kadrija Hodžić, činili su ministar finansija Vedran Lakić, ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković, ministrica pravosuđa i uprave Una Harčin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović, ministar trgovine, saobraćaja i turizma Hamza Bešić, ministar zdravstva Božo Jurić te ministar privrede Mevludin Hodžić.

Vijence su pored predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti položili i predstavnici boračkih udruženja, političkih partija i drugih organizacija.

Premijer TK Kadrija Hodžić uputivši čestitku svim građankama i građanima TK i BiH povodom Dana državnosti njihove domovine poručio je da je današnji datum podsjećanje na povijesna ishodišta obnove države BiH nakon 480 godina.

- Ovaj dan nema samo simboličko značenje koje bi trebalo da spada u kulturu sjećanja, nego ima višestruko značenje. S jedne strane je to dan obnove državnosti, a s druge strane to je dan u kojem je državnost postavljena na temeljima najviših civilizacijskih vrijednosti, vrijednosti antifašizma, bratimljenja, zajedništva naroda ove zemlje - kazao je premijer Hodžić, dodavši da su to najveće vrijednosti na kojima pulsira cijelo čovječanstvo.

Predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić kazao je da je 25. novembar jedan od najvažnijih praznika u historiji BiH, praznik koji se mora dostojanstveno obilježiti i poslati poruke da je BiH neuništiva i da je njena državnost kroz vijekove branjena i odbranjena.

Povodom Dana državnosti BiH održana je i svečana sjednica Skupštine TK, na kojoj je predsjednik tog zakonodavnog tijela Slađan Ilić nani Fati Orlović uručio Povelju TK, najveće priznanje koje se dodjeljuje za izuzetan doprinos i postignute rezultate u zaštiti i afirmaciji ljudskih prava i sloboda zagarantovanih konvencijama, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pivić: U Mrkonjić Gradu učvršćeni temelji BiH i zapečaćene vanjske granice

Emir Države Katar i visoki zvaničnici čestitali Dan državnosti BiH

Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine i u Brčko distriktu BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu