Bosna i Hercegovina     | 25.11.2021. 10:09 |

Zenica - Delegacije boraca, Skupštine i Vlade ZDK obilježile Dan državnosti BiH

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 25. novembra (FENA) – Delegacije Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona te Jedinstvene organizacije boraca ZDK položile su povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine cvijeće na Spomen-obilježju „Kameni spavač“ u Zenici.

-Dobro se prisjetiti da su davne 1943. godine, 25./26. novembar, u Mrkonjić Gradu patriote ove BiH donijlei takvu rezoluciju, takvu odluku kojom su obnovili državnost BiH.

U periodu 1992.-1995., nastavila se borba za državnost BiH. Patriote BiH ponovo idu i brane Bosnu i njezinu opstojnost. Borba i kontinuitet za državu BiH nikada ne prestaje. Svim građankama i građanima čestitam Dan državnosti BiH - istakao je predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić.

On je svim patriotama, bez obzira na naciju i političku pripadnost, poručio „da se zajedno borimo za granice države BiH“.    

-Dan državnosti je potvrda kontinuiteta jedne zemlje, države i potvrda cjelovitosti države BiH. U duhu ZAVNOBIH-a udareni su temelji BiH i naši patrioti od 1943. godine pa, evo, do danas, oni koji u srcu nose BiH, gajili su ideje ZAVNOBIH-a, a to je 'jedinstvo, državotvornost, suverenitet i čuvanje granica BiH' - naglasio je premijer ZDK Mirnes Bašić.

Međutim, dodao je, pet decenija nakon održavanja Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a, 1992. godine, desila se agresija na BiH pa je „armija patriota BiH stala u odbranu BiH“, od kojih su neki dali i svoje živote za odbranu države BiH.

-I mi smo danas na ovom mjestu, na jedan dostojanstven način, odali počast svim poginulim borcima - šehidima Armije Republike BiH. S ovog mjesta poručujemo da mi to nećemo zaboraviti i da ćemo uvijek cijeniti i gajiti - istakao je Bašić.

Nakon agresije i rata 1992.-1995., napomoinje, „određene sile koje ne vole BiH, odnosno koje ne nose u srcu ideju BiH, ponovo pokušavaju da blokiraju ekonomski i svaki drugi prosperitet BiH“.

-Svjedoci smo da je u zadnje vrijeme to i eskaliralo, da imamo blokadu vlasti na državnom nivou, da imamo jedan vid blokade na federalnom nivou...Ono što u ovoj državi funkcioniše, to su vlasti na kantonalnoim i općinskom nivou. Mi sa ovog mjesta poručujemo da ćemo, svako u svojoj nadležnosti, dati sve od sebe da očuvamo tekovine BiH te da se borimo za bolju i prosperitetniju BiH poručio je premijer Bašić.

Zbog nepovoljnih epidemioloških uvjeta, dodao je, drugu godinu zarediom nisu organizirali svečanu aAkademiju povodom Dana državnosti BiH, koja se tradicionalno održava u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, jer im je cilj sačuvati zdravlje ljudi.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu