Svijet     | 24.11.2021. 14:36 |

Maroko i Izrael potpisali Memorandum o razumijevanju na vojnom polju

FENA Internet

RABAT, 24. novembra (FENA) - Maroko i Izrael potpisali su u srijedu Memorandum o razumijevanju u Rabatu, otvarajući put za eventualnu prodaju izraelskog naoružanja i vojnu saradnju nakon što su dvije zemlje unaprijedile diplomatske odnose prošle godine.

Izvor, koji je objavio u javnosti povjerljivi Memorandum o razumijevanju, izjavio je da to ne predviđa konkretne detalje vojne saradnje nego da pruža zakonski i regulatorrni okvir za takve sporazume u budućnosti.

U Rabatu je izraelski ninistar odbrane Benny Gantz potpisao dokument s Abdellatifom Loudiyijem, marokanskim ministrom odbrane, saopćio je portparol izraelskog ministarstva odbrane.

- Ovo je veoma značajno, i omogućit će nam da razmjenjujemo ideje, ulazimo u zajedničke projekte i organiziramo izraelski izvoz u Maroko - izjavio je Gantz u video klipu postavljenom na Twitteru nakon sastanka s Loudiyijem.

Maroko je jedna of četiri arapske zemlje, zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Sudanom, koje su 'normalizirale' odnose s Izraelom u prošloj godini u okviru sporazuma postignutih uz američko posredovanje.

Odlazeći u Rabat u utorak, Gantz je izjavio novinarima da je krenuo u “prvu zvaničnu posjetu” jednog izraelskog ministra odbrane Maroku, u implicitnom priznanju da diskretne veze između dviju zemalja traju decenijama.

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid boravio je u Maroko u augustu, u prvoj posjeti jednog šefa izraelske diplomatije od 2003. godine, podsjeća Reuters.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izrael pojačao zračne napade na Rafah

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog 7. oktobra

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu