Svijet     | 23.11.2021. 10:06 |

Premijer Etiopije predvodit će vojsku 'sa fronta'

FENA Internet

ADIS ABEBA, 23. novembra (FENA) - Premijer Etiopije Abiy Ahmed rekao je da će od utorka voditi vojsku svoje zemlje “sa fronta”, što je dramatičan novi korak dobitnika Nobelove nagrade za mir u razornom jednogodišnjem ratu.

- Ovo je vrijeme kada je potrebno voditi zemlju mučeništvom - rekao je 45-godišnji premijer Ahmed u saopćenju koje je u ponedjeljak navečer objavljeno na društvenim mrežama, prenosi Beta.

U izjavi premijera, bivšeg vojnika, ne kaže se gdje će tačno otići u utorak. Njegova glasnogovornica Billene Seyoum nije odgovorila na zahtijev za komentar.

- Hajde da se nađemo na bojištu - rekao je Ahmed. U njegovoj izjavi se također tvrdi da Zapad pokušava da porazi Etiopiju.

Izaslanici Afričke unije i Sjedinjenih Američkih Država nastavili su diplomatske napore u potrazi za prekidom vatre i razgovorima o političkom rješenju.

S obzirom da su se rivalske Tigrajeve snage približavale glavnom gradu Adis Abebi, Vlada Etiopije je ranije ovog mjeseca proglasila vanredno stanje.

Premijer Abiy Ahmed je u ponedjeljak predsjedavao izvršnim odborom vladajuće Partije prosperiteta, a ministar odbrane Abraham Belay rekao je državnim medijima da će “sve sigurnosne snage od utorka početi da preduzimaju posebne mjere i taktike”, ali nije želio da precizira koje, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Premijer je u svom govoru kada je primio Nobelovu nagradu za mir za 2019. strastveno govorio o ratu: “Puzao sam do mira kroz prašnjave ratne rovove prije mnogo godina. … Iz prve ruke sam video užase rata u borbama na liniji fronta. … Rat je oličenje pakla za sve koji u njemu učestvuju. Znam jer sam bio tamo i vratio se.”

Abiy Ahmed je dobio je Nobelovu nagradu za mir zbog uspješnog završetka sukoba s Eritrejom.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić čestitao Vaskrs

Bećirović s premijerom Egipta: Jačat ćemo ekonomske veze BiH i Egipta (VIDEO)

Bećirović s premijerom Egipta: Jačat ćemo ekonomske veze BiH i Egipta

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije